Saç derisindeki kabuklar ve yaralar kaşıntılı olduğu için rahatsız edici olabilirler. Kaşınmak onları daha da kötüleştirir ve enfeksiyon kapma şansınızı artırır. Çoğu durumda, saç derisindeki kabuklar ve yaralar kendiliğinden veya reçetesiz tedavilerle temizlenir.

Bu yazımızda saç derisindeki kabuklanma nasıl geçer? Sorusunu ele aldık. Saç derisinin kabuklanmasının neden olduğu ve ne yapılması gerektiği hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz

Saç Derisindeki Kabuk Nedir?

Saç derisindeki kabuk, çevresindeki deriden aşırı derecede kuru olan küçük veya büyük bir cilt yamasıdır. Kafa derisindeki diğer sağlıklı alanlar dokunulduğunda pürüzsüz olurken, kabuklar sert ve pürüzlü olacaktır. Kabuklar küçük ve birbirinden uzak olabilir veya birlikte daha büyük kabuklar oluşturan birkaç yakın yama da olabilirler.

Saç Derisindeki Kabuklanma Nasıl Geçer ?

Saç derisindeki kabuklanmaların kepek ve bitlerden kontakt dermatit ve egzamaya kadar birçok nedeni olabilir. 

Sebebe bağlı olarak tedavi seçilebilir. Çoğu zaman, kabuklar hedefe yönelik ilaçlarla temizlenir. Aşağıda saç derisinin kabuklanmasına neden olanları sıralayalım.

  • Saçtaki Bitler
  • Zona
  • Eozinofilik Folikülit
  • Kepek
  • Saç Derisi Sedefi
  • Sivilce
  • Yağlı Egzama
  • Saçkıran

Saçtaki Bitler

Bitler bir kişinin saçından diğerine uçabildikleri için oldukça bulaşıcı olabilirler. Saç biti kaşıntıya neden olur ve çok sert veya çok uzun süre kaşırsanız, enfeksiyon kapabilecek kabuklara neden olabilir.

Saç biti herhangi bir ciddi rahatsızlığın taşıyıcısı değildir ve ciddi bir zarara neden olmaz. Ancak hijyenik olmadığı ve sosyal açıdan sorunlara yol açabileceği için kontrol altına alınmalı ve tamamen ortadan kaldırılmalıdır.

Tedavisi:

Saçtaki biti tedavi etmek için özel olarak temin edilebilen birkaç şampuanı ve ilacı vardır. 

Zona

Su çiçeğine neden olan aynı virüs, suçiçeği geçirdiyseniz vücutta uykuda kaldığı için zonaya neden olabilir. Tekrar aktif hale geldiğinde zonaya neden olmaktadır. Genellikle cildi etkilerler, ancak bazen kafa derisini de etkileyebilirler.

Zona, zamanla sarı ve kabuklu hale gelen küçük kabarcıklar gibi görünür. Zona nedeniyle oluşan bir kızarıklık ağrılı olabilir ve baş ağrısına veya yüz zayıflığına neden olabilir. Durum birkaç ay devam edebilir.

Zona tedavisi bir dermatolog tarafından reçete edilmelidir. 

Eozinofilik Folikülit

Bulaşıcı olmayan bir durum olan eozinofilik folikülit kaşıntılara ve yaralara yol açar. İyileştiklerinde koyu ten lekeleri bırakırlar. Bu durum, kişi HIV’in ileri bir aşamasında olduğunda ortaya çıkar. Kabuklar da yayılabilir ve tekrarlayabilir.

Tedavi

Enfeksiyonu kontrol edebilen ve ağrıyı azaltabilen tabletler ve durumu topikal olarak yatıştırmak için ilaçlı merhemler ve şampuanlar içerir.

Kepek

Kepek, saç derisinde kabuklanmalara neden olabilen en yaygın cilt durumlarından biridir. Kaşıntı, kabuklanma ve dökülen saça yapışan kuru deri pulları belirtilerdir. Kabuklar sarımsı veya beyaz olabilir. Kepek bulaşıcı değildir.

Tedavi

Özellikle kepek için mevcut olan şampuanlar vardır. Bazı ilaçlı losyonlar ve merhemler ek tedavi olarak kullanılabilir. Kepekten kurtulmak için bir şampuan seçtiğinizde, salisilik asit, selenyum sülfit ve pirition çinko gibi bileşenler arayın.

Saç Derisi Sedefi

Bulaşıcı olmayan bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı, vücudun herhangi bir yerindeki cildi etkiler. Kafa derisini etkilediğinde, semptomlar kafa derisinin her yerinde kalın kabuklardır. Kabuklar beyaz, gümüş veya gri olabilir.

Tedavi

Semptomlar çok şiddetli değilse reçeteli ilaçlı şampuanlar kabukların varlığını hafifletebilir ve kaşıntı hissini azaltabilir. Sedef hastalığına bağlı kafa derisindeki kabukları tedavi etmek için şampuanlar katran ve salisilik asit içermelidir.

Sivilce

Sivilce genellikle yüzde ve saç köklerinin bulunduğu kafa derisi gibi bölgelerde tıkalı gözeneklere neden olur. Ter, yağ, ölü hücreler veya bakteriyel enfeksiyon nedeniyle tıkandıklarında kafa derisinde sivilce ve kabuklanmalara neden olabilir.

Tedavi

İlaçlı şampuanlar ve sık saç banyoları, kafa derisindeki kabuklanma ve sivilce oluşumunu azaltabilir. Durum şiddetli ise, dermatolog anti-akne tedavileri ve hatta antibiyotik reçete verebilir.

Yağlı Egzama

Nedeni bilinmeyen bu durum saçlı deride kabuklanmalara yol açar. Kabuklar genellikle çok kaşınır ve kafa derisi kırmızı olabilir. Şiddetli olduğunda seboreik egzama [13] boyun, kulak arkası bölgesi ve yüzden başlayarak vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Tedavi

Bu durum için bir dermatoloğa başvurmak en doğrusudur. Semptomları hafifletmek için topikal bir merhem reçete edilebilir. Saç derisindeki kabukları tedavi etmek için bir şampuan arıyorsanız, katran, salisilik asit ve selenyum sülfit gibi bileşenler arayın.

Saçkıran

Bir mantar enfeksiyonu, kafa derisi saçkıran olarak bilinen duruma neden olur. Kafa derisini etkilediğinde, çok kaşıntılı ve kırmızı renkli bir kızarıklığa yol açar.

Tedavi

Durum reçeteli ilaca ihtiyaç duyduğundan tıbbi tedavi burada hayati önem taşır. Dermatolog, teşhise dayalı olarak tedavi verecektir.

Saç Derisindeki Kabuklanmayı Geçirmek İçin Doğal Yöntemler

Saç derisindeki kabuklanmayı geçirmek için bazı doğal yöntemlerde vardır. Bunları sıralayalım.

  • Elma Sirkesi
  • Zeytinyağı
  • Jojoba Yağı

Elma Sirkesi

Elma sirkesi ph dengesini düzenlediği için saç derisi problemlerinde de yardımcı olur. Elma sirkesini bir miktar su ile karıştırıp 10-15 dakika kadar saç derinizde bekletebilirsiniz. Daha sonrasında ılık suyla yıkamalısınız.

Zeytinyağı

Zeytinyağı nemlendirici özelliğine sahip olduğundan kabuklanma problemini çözer. Az miktarda zeytinyağını saç derinize masaj yaparak uygulayıp 2-3 saat beklettikten sonra yıkabilirsiniz.

Jojoba Yağı

Jojoba yağı, saç derisinde kabuklanmayı tedavi eder. Saç derisindeki yağ dengesini sağlayarak, saçlarınızı nemlendirir. Uyumadan önce az miktar jojoba yağını saç derinize masajla birlikte uygulayın. Gece boyu bekletip daha sonra sabah saçlarınızı yıkayabilirsiniz. 

Saç Derisindeki Kabuklar Neden Kaşınır?

Kabuklar genellikle tahriş edici, kuru ve ölü bir cilde karşı alerjik reaksiyon nedeniyle veya diğer cilt koşullarından kaynaklanır. 

Yukarıda bahsedilen tüm durumlar, deriyi kaşındırma dürtüsüyle kendini gösterir. Sık sık kaşınmak kafa derisinde kabuklanmalara neden olabilir. Kaşıntınızdan şikayetçiyseniz hint leylağını kullanabilirsiniz. 

Kabukların Potansiyel Komplikasyonları

  • Acı verici olabilir
  • Vücudun diğer bölgelerine yayılabilir
  • Enfekte olabilir
  • Saç kaybına yol açabilir

Tavsiye İçerik: Saç Serumu Nasıl Kullanılır?

Tavsiye İçerik: Badem Yağının Saça Faydaları?

Tavsiye İçerik: Saçtaki Kepekler Nasıl Yok Edilir?

Sıkça Sorulan Sorular:
Saç Derisindeki Kabuklanma Hangi Hastalık?

Seboreik dermatit, saç derisinde kabuklanma ve kepeklenme ile ortaya çıkmaktadır. Normal bir kepeklenme ile farklıdır. Bu hastalıkta kabuklanma fazla olup, saç derisi kızarık ve kaşıntılı bir haldedir.

Saç derisindeki kabuklanma nasıl geçer? Neden oluşur ve nasıl önüne geçebileceğinizin bilgilerini bu yazımızda sizlere aktarmış olmaktayız. Yazımızdan faydalandıysanız lütfen yorumlarda belirtmeyi ve sayfamızı güncel olarak takip etmeyi unutmayınız.

One Reply to “Saç Derisindeki Kabuklanma Nasıl Geçer?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir