Gün içinde çeşitli sebeplerden kuruyabilen ve çatlayan dudaklar, hem görüntüsü hem de hissiyatı ile rahatsızlık verebilir. Çatlayan dudaklar uzun vadede kanamaya sebep olabilir. Güneş ışığına maruz kalmak, ağızdan nefes almak, kuru hava, soğuk rüzgar ve uzun süre su içmemek dudaklarınızın çatlamasına vesile olabilir.
Yumuşacık dudaklar için ev yapımı tedavilerle dudak çatlaklarınızı önleyebilirsiniz. Dudak çatlamasına ne iyi gelir? diye merak ediyorsanız sizler için dudak çatlamasına iyi gelecek, evde de kullanabileceğiniz tedavi yöntemlerini ve çözümlerini hazırlardık.
Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir? | Dudak Çatlaması Evde Tedavi Yöntemleri |
Makale İçeriği
Dudak Neden Çatlar?
Dudak çatlamasının başlıca nedeni yağ bezlerinin bulunmaması. Bu yüzden nemli bir yapısı yoktur. Dudağı kaplayan katman, cildinize göre çok daha ince ve hassastır. Dudağınızın sürekli kuru kalmaması için düzenli olarak dudak kremi sürmek ve maske yapmak gerekir. Soğuk havalar, yeteri kadar su içmemek dudağı kurutan ve dudağı çatlatan başlıca faktörlerdir.
Dudaklarımın Çatlamaması İçin Ne Yapmalıyım?
Özellikle kış aylarında soğuk etkisiyle kuruyan ve çatlayan dudaklarımızın bakımını önemsemiyoruz. Bununla birlikte farkında olmadan dudaklarımızı ısırmak, koparmak da iyileşme sürecini uzatıyor. Stresten ya da iş yaparken dudaklarınızı ısırıyor olabilirsiniz. Dudaklarınızın kurumaması için yapmamanız gereken şeylerden biri de dudaklarınızı yalamak. Dudaklarınız kuruduğu için yalamak da dudak kuruluğunuzun devam etmesine sebep olacaktır.
- Dudak bakım kremi kullanmak. Dudak kremi kullanımını alışkanlık haline getirmek, soyulan ve çatlayan kuru dudaklarınız için hem pratik hem de yanınızda taşıyabileceğiniz kolay kullanım sunan bir ürün olacaktır.
- Su içmelisiniz demiş miydik? Her derde deva su, dudak çatlamalarının da başlıca nedeni. Gün içinde kendinize “neden dudaklarım bu kadar kuru?” diye soruyorsanız kaç bardak su içtiğinize bakın. Hatta bu yazıyı okurken de durup kendinize bir bardak su koymaya gidebilirsiniz. Bol su içmeyi alışkanlık haline getirince kurumuş ve çatlayan dudaklara da elveda diyebilirsiniz!
- Metal cisimleri dudağınızın kuruyup çatlamaması için ağzınızla tutmaktan uzak durun. Her gün kullandığımız takıları veya tokaları takmadan önce ağzınızla tutmak dudaklarınızı irite edebilir. Saçınızı toplarken tel tokalarınızı sadece elinizle tutmaya özen gösterebilirsiniz.
Dudak Çatlaması İçin Evde Uygulanabilecek Tedaviler
Dudak çatlaması için evde uygulayabileceğiniz birkaç tedavi yöntemi vardır, bunlar;
- Kahve ve bal
- Şeker ve bal
- Dudak kremi ve diş fırçası
Kahve ve Bal İle Dudak Çatlamasına Çözüm
1 yemek kaşığı kahve telvesi ve 1 yemek kaşığı balı karıştırıp dudaklarınıza sürün. Ardından ılık suyla yıkayın. Hem rahatlatıcı hem de lezzetli bu tarifle kuru dudaklarınız yumuşacık olacak ve canlılık kazanacak.
Şeker Bal İle Dudak Çatlamasına Çözüm
1 çay kaşığı bal ve 2 çay kaşığı şekeri karıştırın. Dudaklarınıza masaj yaparak yedirin ve 10 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla yıkayın.
Şeker, taneli yapısıyla doğal bir peeling malzemesidir. Bal ile karışımı dudaklarınızı yumuşatır, canlı renk verir.
Kremi ve Diş Fırçası İle Dudak Çatlamasına Çözüm
Dudaklarınıza kalın bir tabaka oluşturacak kadar dudak bakım kremi sürün. Ardından temiz bir diş fırçasıyla dairesel hareketlerle dudağınıza masaj yapın. Ilık suyla yıkadıktan sonra dudağınızdaki ölü derileri almış olacaksınız.
Dudak Bakım Kremi İçeriğinde Nelere Dikkat Etmeliyim?
Gün içinde ve yatmadan önce dudak bakım kremi kullanmak çatlayan dudak problemine yardımcı olacaktır. Dudak bakım kreminin içeriği de epey önemli. Dudak bakım kremi alırken dikkat etmeniz gerekenler:
- Dudak bakımı için kozmetik olmayan dudak bakım kremlerini kullanmak. Kokusuz ve tatsız olan medikal kremlerin içinde parfüm bulunmaz. Tatlı ve renk veren dudak kremleri dudak kuruluğunu almaz, hatta yapışkan yapısıyla dudaklarınızın daha çok soyulmasına sebep olabilir.
- Dudak bakım kreminizin içindeki vitamin ve yağlar: E vitamini, seramid (cilt bariyerinin oluşturan ve nemi korumaya yardımcı lipit), lanolin yağı ve hindistan cevizi yağı dudağınızı dış etkenlerden korur ve besler.
- Dudak bakım kreminizin güneşe karşı koruması: Güneş ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmak ne kadar önemliyse dudaklarınız için de geçerlidir. 30 Faktörlü dudak kremi kullanmak, dudaklarınızın güneş ışınlarından gelecek tahribe karşı önler.
“Ne Yapsam da Dudaklarım Kuruyor ve Çatlıyor”
Diyorsanız, şu durumlarda medikal destek almanızı öneririz:
Eğer dudak çatlamanız 1-2 hafta devam ediyorsa, dudak kremi işe yaramıyorsa, evde uyguladığınız dudak bakım tedavileri yarar sağlamıyorsa mantar vb sağlık sorunu olabilir.
Aynı zamanda kullandığınız bir ilaç varsa, yan etkilerini okumanızı öneririz. Devam eden dudak çatlaması için doktora gitmenizi tavsiye ederiz.
Tavsiye İçerik: Dudakları Dolgun Göstermenin Yolları
Tavsiye İçerik: Dudak Uçuklaması Niye Olur
Sıkça Sorulan Sorular:
Dudakta Uçuk Neden Çıkar?
Uçuk, kısaca herpes simpleks isimli bir virüstür. Dudak kenarları, dil ve diş etinde çıkabilir. Dudak kenarında oluşan kabarcıklar uçuk habercisi olabilir. Dudak kenarında kaşıntı, ağrı ve huzursuzluk yapabilen uçuk bulaşıcı bir virüstür. Dudak kenarında çıkan uçuk da vücudun diğer bölgelerinde çıkan uçukla aynı yapıdadır. Yani dudak uçuğunu başkasından almış olabilirsiniz.
Dudak Şişmesi Neden Olur?
Dudaklarınız şişmesi alt veya üst dudağın yüksek ihtimalle travma sebepli normalden büyük gözükmesidir. Fakat dudak şişmesinin farklı sebepleri de vardır. Dudağınız, kullandığınız bir ürüne alerjik reaksiyon göstermiş olabilir. Aynı zamanda yediğiniz bir besin sonrası dudağınız şişiyorsa alerjiniz olabilir. Bir diğer sebepse elinizi ağzınıza temas ettirdiyseniz dudak üstü veya kenarını enfekte edebilirsiniz.
Dudaklarım Neden Yanıyor?
Dudak yanması pek endişelendirmeyen bir rahatsızlık gibi gelse de farklı sebeplerden dudağınız yanıyor olabilir. Demir eksikliği yüzünden dudaklarınızın yanıyor olması muhtemeldir.Demir eksikliğinin başka bir sonucu olarak dudak yanmasının yanı sıra dudaklarınız kuruyor da olabilir.
Dudağınızın yanmasının bir diğer sebebi ise dudağınızın çeşitli maddelere reaksiyon göstermesidir. Dudak yanmasına sebep olabilecek alkol, amonyak ve iyot gibi maddeler birinci dereceden yanık oluşturabileceği için dudak yanmasına da yol açacaktır.