Saçta kepek, kadın ve erkeklerde görülebilen bir cilt sorunudur. Saçta kepekler beyaz, gri cilt pulları şeklindedir. Saçtaki kepek saçın üzerinde ya da saç dibinde olabilir. 

Her iki kişiden birinin başına gelen saçta kepek problemi ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmese de estetik olarak rahatsızlık yaratabilir. Bununla birlikte saçtaki kepek başkasına bulaşmaz

Cildimiz, kendini yenileyen bir yapıya sahip olduğu için altta oluşan yeni hücrelerle birlikte ölü hücreler yukarı doğru itilir. Duş alırken su ile temas sonucu dökülen ölü deri hücreler kaybolur. Fakat bu döngü bozulduğunda saç kepekleri saç köklerinde birikmeye başlar.  

Saçtaki Kepek Nasıl Yok Edilir? Saçtaki Kepeğe Tedavi Yöntemleri

Saç kepeğinin neden oluştuğunu anlamak için kullandığınız şampuan ve saç kremini ne sıklıkla değiştirdiğinize bakabilirsiniz. Ayrıca evde tedavi yöntemleri ile saçtaki kepek nasıl yok edilir? sorusunun cevabını öğrenmek için okumaya devam edin. 

Saçtaki Kepekler Nasıl Yok Edilir? Evde Tedavi Yöntemleri

Saç kepeğini azaltmak için uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemleri şunlardır: 

  1. Sirkeli Su
  2. Zeytinyağı
  3. Bitkisel Yağlar
  4. Yoğurt
  5. Karbonat
  6. Çam Terebenti Yağı
  7. Aloe Vera
  8. Hindistan Cevizi Yağı

Kepekli Saçlara Çözüm: Sirkeli Su

Geniş bir kabın içine ılık su doldurduktan sonra içine su koyup karıştırın. Saçlarınızı yıkayıp duruladıktan sonra sirkeli suyla saçlarınızı yıkayın

“Peki saçım sirke mi kokacak?” diyenler olursa cevabımız hayır. Sirkeyle saçı yıkadıktan sonra kokusu kalmayacaktır. 

Kepekli Saçlara Çözüm: Zeytinyağı

Saç konusunda besleyici etkisiyle zeytinyağı aynı zamanda kepekleri önlemek için kullanabileceğiniz bir üründür. 

Zeytinyağını dilerseniz günün erken saatlerinde, dilerseniz yatmadan önce saç diplerine sürüp streç filmle sararak bekletebilirsiniz. En az 4 saat bekledikten sonra durulayabilirsiniz. Bu şekilde kuruyan saç derinize yardımcı olup kepek sorununu yok edebilirsiniz 

Kepekli Saçlara Çözüm: Bitkisel Yağlar

Kepeği oluşturabilen nedenlerden biri de kullandığınız şampuan ve saç bakım kremi demiştik. Bunun için dikkat edebileceğiniz nokta şampuanın içinde sülfat ve paraben maddelerinin olmaması ile birlikte şampuanınızın organik olmasıdır. 

Elinizdeki şampuanın içine 20 damla nane yağı, biberiye yağı, lavanta yağı veya okaliptüs gibi bitkisel yağlardan birini damlatıp şampuanınızı bu şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Kepekli Saçlara Çözüm: Yoğurt

Yemesi de kullanması da ayrı güzel olan yoğurt, saç sağlığına da yararlı. Kepek sorunu için yoğurt kendiliğinden çözüm sağlıyor. Duştan önce çırpılmış bir kase yoğurdu ıslak saçlarınızın diplerine masaj yaparak uygulayın ve 10-15 dk bekleyin. Ardından saçlarınızı durulayın.  Haftada 1 olmak suretiyle 2-3 hafta düzenli yoğurt maskesiyle kepeklerinize elveda diyebilirsiniz

Kepekli Saçlara Çözüm: Karbonat

Temizlik ile andığımız karbonat, bu sefer saçlarımızı kepekten temizlemek için yardımcı oluyor. 

Saçlarınızı duruladıktan sonra 1 tatlı kaşığı karbonatı masaj yaparak saç derinize uygulayabilir veya 1 yemek kaşığı karbonatı şampuanınıza ekleyerek kepeklerinizi azaltabilirsiniz. Saçınıza direkt uyguladığınız karbonatı sonradan yıkamayı ihmal etmeyiniz. 

Kepekli Saçlara Çözüm: Çam Terebenti Yağı

Saç sağlığı için kullanılan çam terebenti yağı, kepekleriniz için de kurtarıcı. Çam terebenti yağını saçlarınız kuruyken saç diplerinize uyguladıktan sonra 4-5 streç film sararak bekleyin, ardından durulayın. Bu şekilde güçlü, parlak saçlar elde edebilirken kepek probleminizden de kurtulacaksınız. 

Kepekli Saçlara Çözüm: Aloe Vera

Sağlık ve güzellik sektöründen bahsedip aloe vera demesek olmazdı. İşte bu sayısız faydası olan aloe veranın kepekleri de azalttığını söyleyebiliriz. 

Aloe vera’nın yaprağından alacağınız jeli saç diplerinize sürdükten sonra 20 dk bekleyin ve ılık suyla yıkayın. Bu şekilde hem yumuşak saçlarınız olacak hem de kepeklerinizi uzun vadede yok edeceksiniz. 

Kepekli Saçlara Çözüm: Hindistan Cevizi Yağı

Kokusu ve yapısıyla mest eden hindistan cevizi yağı, saç diplerini besler ve kepeğe karşı korur. Düzenli olarak hindistan cevizi yağı ile saç diplerinize masaj yaptıktan sonra durulayarak saç kepeklerinden kurtulabilirsiniz. 

Tavsiye İçerik: Saç İçin Kolajen Ne İşe Yarar?

Tavsiye İçerik: Seyrek Saç Nasıl Gürleşir?

Tavsiye İçerik: Saç Serumu Nasıl Kullanılır?

Tavsiye İçerik: Tıkanmış Saç Kökleri Nasıl Açılır?

Sıkça Sorulan Sorular:

Stres Saç Kepeği Yapar mı?

Stres saç kepeğini doğrudan etkilemez fakat dolaylı yoldan kepek yapabilir. Stres sonucu kafa derisinin ısınması ve soğuması ile saç kepeğinin oluşması muhtemeldir.  dYani stres yüzünden var olan kepeğiniz fazlalaşabilir. 

Kepeklenme Saç Dökülmesi Yapar mı?

Saç kepeklenmesi dolaylı yoldan saç dökülmesine yol açabilir. Kuruyan saçın kaşıntı yapması ile saçı sürekli kaşımak, saçın kırılması ve dökülmesine sebep olabilir. Bununla birlikte kepek saç derimizdeki gözenekleri kapatabilir. Bu yüzden saç dökülmeleri de gerçekleşebilir.

Saç Kestirmek Kepeğe İyi Gelir mi?

Kepekten kurtulmak için kolay yollardan biri saçı kestirmek veya kazıtmaktır. Fakat kullandığınız şampuan, stres, bakımsızlık vb sebeplerden kepeğiniz çıkıyorsa uzun vadede kepeğiniz yine çıkacaktır. Bu yüzden doğru şampuan ve bakım ile kepeğinizi önlemek daha uygun olacaktır. 

Saçtaki kepeği yok etmek için verdiğimiz tavsiyeleri beğendiyseniz yorum yapmayı, saç kepeği ile ilgili merak ettiklerinizi sormayı ihmal etmeyin.

5 Replies to “Saçtaki Kepekler Nasıl Yok Edilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir