Son zamanlarda birçok cilt bakım ürününün üzerinde ismi bulunan Aloe Veranın adını büyüklerimizden de duymaya oldukça alışkınız. Birçok evde dekorasyon amaçlı da kullanılan bu bitki ile ilgili merak edilen birçok soru da var.

Bu yazımızda Aloe vera jelinin cildi faydası nedir? Sorusunu yanıtlarken bu bitki hakkında detaylı açıklama vererek hangi alanlarda kullanabileceğinizi de ayrıntılı bir şekilde açıkladık. 

Aloe Vera Jelinin Cilde Faydası Aloe Vera Jeli Cilde Kullanımı

Antik Mısırlılardan günümüze kadar hem şifa veren özellikleri hem de yatıştırıcı gücü ile kullanılmış olan aloe vera cildin en büyük dostları arasında yer almaktadır. Büyük çoğunlukla cilt bakımı, cildi yatıştırma ve leke görünümlerini azaltmaya yardımcı olan bu bitki güneş yanıklarını iyileştirmek için de kullanılmaktadır. 

Aloe vera içerisinde yüksek oranda protein, vitamin ve mineraller barındırdığı için cilt bariyerinin yenilenmesini desteklemektedir. Bu özelliği sayesinde yaraların iyileştirilmesinde, ciltte oluşan lekelerin görünümlerinin azaltılmasında yardımcı olduğu gibi yüksek su içeriği ile cildin nemlenmesini de sağlamaktadır.

Cildinizde oluşan her yanık, yaralanma ve cilt tahrişinde kullanabileceğiniz bu bitki cilt kusurları için bilinen en eski iyileştiricidir. Bu özelliklerinin yanında derideki kollajen üretimine de destek verdiğinden dolayı daha genç bir görünüm elde edilmesini sağlamaktadır. 

Aloe Vera Cilde Sürülür Mü?

Çok uzun yıllardır ciltteki rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmış olan aloe veranın cilde doğrudan sürülüp sürülemeyeceğini merak edenler de bulunmaktadır. Kimileri doğanın mucizelerini inanarak bitkinin içerisindeki jelimsi özü doğrudan kullanırken kimileri bunu doğru bulmayarak kozmetik şirketlerinin cilt tiplerine özel olarak geliştirdikleri aloe vera yoğunuluğu yüksek kremleri tercih etmektedir.

Aloe vera bitkisinin doğrudan cilde sürülmesinde kanıtlanmış herhangi bir yan etki bulunmaktadır. Ancak her kozmetik üründe olduğu gibi bu şifalı bitkiyi de kullanmadan önce cildinizin ufak bir bölgesinde alerji testi yapmanız uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Eğer cildiniz aloe veraya karşı alerjik bir reaksiyon göstermezse cildinize doğrudan uygulamanızda hiçbir sakınca yoktur. 

Aloe vera bitkisinin yetiştirilmesi oldukça kolay olduğundan dolayı evinize alacağınız küçük bir bitkinin yapraklarından zaman zaman kendi doğal aloe vera jelini elde edebileceğiniz gibi kozmetik şirketleri tarafından üretilen ve içeriği yüksek oranda aloe veradan oluşan kremleri de tercih edebilirsiniz.

Aloe Vera Jelinin Cilde Faydası Nedir?

Aloe veranın ne kadar uzun yıllardır ciltte oluşan hasarları gidermek için kullanıldığından zaten bahsettik. Eğer herhangi bir cilt kusuru ile savaşıyorsanız aloe vera kullanmak sizi doğrudan zafere götürecek yöntemlerden biridir. Peki hangi cilt kusurları için en etkili yöntemdir ve nasıl kullanılabilir?

Aloe Vera Jelinin Cilde Olan Faydaları

  1. Yara, Yanık ve Cilt Tahrişlerinde İyileştirici Etkisi
  2. Güneş Sonrası Yatıştırıcı Etkisi
  3. Nemlendirici Olarak Etkisi
  4. Yaşlanma Geciktirici Etkisi
  5. Çatlak Oluşumunu Önleme Etkisi
  6. Sinek Isırıklarına Karşı Etkisi

Yara, Yanık ve Cilt Tahrişlerinde İyileştirici Etkisi

Aloe vera jelin en eski kullanım yöntemlerinden biri cilt oluşan yara, yanık ve cilt tahrişlerine yönelik kullanımıdır. Yatıştırıcı etkisi sayesinde duyulan acının azalmasına yardımcı olurken bu tarz cilt hasarlarının da kısa süre içerisinde onarılmasına yardımcı olmaktadır. Bitkinin özünde bulunan protein, vitamin ve çeşitli minerallerin desteği ile cilt bariyeri hızla kendini yeniler. Bu tarz jellerin ve kremlerin doktor tavsiyesi olmaksızın açık yaralar üzerine uygulanması doğru değildir. Derin ve iltihaplı yaraların iyileşmesinde kullanılmadan önce uzman görüşü alınması gerekmektedir. 

Güneş Sonrası Yatıştırıcı Etkisi

Güneş ışığına doğrudan maruz kalmadan cilt üzerinde olumsuz etkiler artık herkes tarafından bilinmektedir. Cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumak kendinize yapabileceğiniz en iyi bakımlar arasında yer almaktadır. Güneşe çıkmadan önce güneş kremi uygulamanın öneminin herkes farkında olsa da güneş kremi sürüldükten sonra bile ciltteki güneş hasarlarına destek vermek pek uygulanan bir yöntem değildir. 

Güneşin zararlı etkilerinden yüksek koruyuculuğa sahip kremler ile korunduktan sonra her gün sonunda cildinize aloe vera jel kullanmak cildinizin rahatlamasına ve güneşten aldığı zararları daha kolay onarmasına yardımcı olacaktır. Güneş kremi kullanmayı unuttuğunuz günlerde de en büyük destekçiniz aloe vera jel olacaktır. Güneş ışınlarının hasarları etkilerinden tamamen arınana kadar her gün düzenli olarak aloe vera jel kullanmanız gerekmektedir. Bu süre kişiden kişiye farklılık gösterse de ortalama olarak 2 hafta ile 3 hafta arasında değişmektedir. 

Nemlendirici Olarak Etkisi

Aloe vera bitkisinin özü olan jel formunun en büyük sebeplerinden biri de içeriğindeki yüksek su oranıdır. Bitkinin içerisindeki bu su cilt bariyerini desteklemeye yardımcı olan vitamin ve mineraller içerdiğinden dolayı aloe vera jeller yüksek nemlendirici etkisine sahiptir. Özellikle yaz sıcaklarının çok hissedildiği ve yoğun içeriğe sahip nemlendiricilerin ciltte bir ağırlık hissettirdiği zamanlarda aloe vera jel hem hafif hem de ferahlatıcı yapısı ile harika bir nemlendirici olacaktır. 

Doğal yollarla elde edilen aloe vera jeller sürüldüğü ilk dakikalarda yapışkan bir his verebilir. Bu nedenle kıyafetler giyilmeden önce jelin kurumasını beklemek kolay bir çözüm olabilir. 

Çatlak Oluşumunu Önleme Etkisi

Sık sık kilo alıp verme, boy uzaması, hamilelik ve çevresel etkenlerin etkisi ile ciltte bazı çatlaklar oluşabilir. Ciltte oluşan çatlakların henüz %100 etkili bir çözümü bulunmamıştır. Ancak ciltteki her kusur için kullanılan aloe vera jel hem bu çatlakların önlenmesinde hem de görünümünün azaltılmasında bilinen en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Çatlaklar ciltteki hücrelerin büyüyüp küçülmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Çok daha derin çatlaklara yırtık olarak adlandırılır. Özellikle hamilelik döneminde oluşumu artan çatlaklar için her gün düzenli olarak aloe vera jel kullanmak cildin elastikiyetinin artmasına sağlayacağından olacağından dolayı çatlakların tamamen önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır. Var olan çatlak görünümünün düzeltilmesi için ise cildinize yapacağınız bir peeling veya kuru fırçalamanın ardından aloe vera jel kullanmak büyük fayda sağlamaktadır.

Sinek Isırıklarına Karşı Etkisi

Sinek ve böcek ısırıkları hassas tenli kişilerde çok fazla kaşınma ve yara görünümlerine sebep olabilmektedir. Aloe vera jel yatıştırıcı etkisi sayesinde ısırılan bölgedeki acının ve kaşıntının azalmasına yardımcı olurken antibakteriyel özellikleri sayesinde de bakteri oluşumlarını engelleyerek hızlı bir iyileşme sağlar. Gün içerisinde kaşıntı ve acı hissedildikçe uygulanabilir. 

Aloe Veranın Yüze Faydaları

Aloe vera cilt üzerinde oldukça etkili iyileştirme özelliklerine sahiptir. Cildimizin diğer bölgelerine göre çok daha hassas olan yüz bölgesinde de kullanıma uygun olan bu bitki bir çok sorunun da çözümünü sunmaktadır. 

  • Sivilce ve Aknelerde Söndürücü Etkisi
  • Cilt Tonunu Düzenleme Etkisi
  • Yağı Dengeleme Etkisi
  • Yaşlanma Geciktirici Etkisi
  • Lekeleri Giderme Etkisi

Sivilce ve Aknelerde Söndürücü Etkisi

Sivilce ve akneler ciltteki bakterilerin bir araya gelerek cilt dışına taşması ile oluşmaktadır. Aloe vera jel antibakteriyel özellikleri sayesinde ciltteki bakterilerin üremesinin önüne geçer. Bu nedenle sivilce ve akneye eğilimli ciltlerde aloe vera jel kullanımı sivilcelerin ve aknelerin temizlenmesini sağlamaktadır. İyi bir temizleyici kullandıktan sonra cildinize aloe vera jeli bir pamuk yardımı ile tonik gibi veya nemlendirici gibi uygulayabilirsiniz.

Cilt Tonunu Düzenleme Etkisi

Yüzde çevresel etkenlere karşı oluşan kırmızı lekeler, sivilce lekeleri, güneş lekeleri gibi bir çok sorun olabilir. Bu sorunların yüzünüzde renklenmelere ve ton eşitsizliklerine sebep olabilmektedir. Bu ton eşitsizliklerini kapatmak için CC kremler, BB kremler, kapatıcılar ve fondötenler kullanılsa da bunlar sadece estetik bir görünüm kazanmak için uygulanan geçici çözümlerdir. Daha aydınlık ve tek tona sahip bir yüze kavuşmak için düzenli olarak aloe vera jel kullanılabilir. Cildinizde oluşmuş olan problemleri iyileştirerek cilt bariyerinin yenilenmesine destek olur. 

Yağı Dengeleme Etkisi

Yağlı ciltlerin karşılaştığı en büyük problemlerden biri de cildinizi ne kadar derin temizlerseniz temizleyin gün içerisinde yağlı bir görünüm oluşmasıdır. Bu yağlı görünüm çoğunlukla terleme ve kirli hava koşulları ile daha da belirgin hale gelmektedir. Aloe vera cildinizdeki sebumu dengeleyerek gün içerisindeki yağlanmaların önüne geçer. Cildinizi koruyan etkisi sayesinde mat ve sağlıklı bir yüze kavuşursunuz.

Yaşlanma Geciktirici Etkisi

Yaşlanma ve kırışıklık denildiği zaman akla ilk gelen şeyler kolajen ve elastikiyettir. Vücudumuz 25 yaşından sonra kollajen üretimini durdurur ve var olan kollajeni kullanmaya başlar. Bu nedenle özellikle 25 yaşının ardından ciltteki kolajeni destekleyecek ürünlerin kullanılması oldukça önemlidir. Aloe vera jel cilt bariyerindeki hücrelerin kollajen miktarını desteklediği gibi hücrelerin elastikiyetinin artmasına da yardımcı olur. Özellikle kırışık belirtilerinin görülmeye başlandığı yerlerde aloe vera kullanılması yaşlanma etkilerinin tersine dönmesini sağlar. 

Lekeleri Giderme Etkisi

Yüzümüz cildimizin diğer bölgelerine karşı daha hassastır ve çevresel etkilerden doğrudan etkilenmektedir. Bu yüzden sıklıkla güneş lekesi, tahrişlerden oluşan kızarıklar, soyulmaya bağlı kahverengi lekeler ile karşılaşılabilir. Tüm bu lekelerin giderilmesinde aloe vera jel iyileştirici etkisi ile büyük bir rol oynamaktadır. İçeriğindeki yenileyici vitamin ve mineraller sayesinde cilt bariyerini onarır ve pürüzsüz bir cilde kavuşmanızı sağlar.

Aloe Vera Nedir?

Dünya üzerindeki bilinen en eski ve en çok kullanılan bitkiler arasında yer alan aloe vera sukulent familyasındandır. Bir çok farklı türü olan bu bitkinin en bilineni aloe veradır ve günümüzde hemen hemen her ülkede ve evde yetiştirilebilmektedir. Antik mısırlılardan beri tedavi amaçlı kullanılan bu bitkinin süs olarak kullanılan türleri de bulunmaktadır. 

Yeşil yapraklara sahip olan aloe veranın özü olarak bilinen ve tedavilerde kullanılan kısmı yapraklarının kalınlaştığı bölgelerin içerisinde bulunan şeffafımsı jeldir. Bu jel yüksek oranda su içeriğinin yanında protein, vitamin ve çeşitli minerallerden oluşmaktadır. 

Günümüzde aloe vera kozmetik şirketleri ve ilaç firmaları tarafından yaraların iyileştirilmesi, cilt lekelerin giderilmesi, ciltte oluşmuş kusurların düzeltilmesi gibi çeşitli etkileri ile tercih edilmektedir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Aloe vera bitkisi direk yüze sürülür mü? 

Aloe vera jellerin direkt yüze sürülmesi ile ilgili herhangi bir yan etki bulunmamaktadır. Hatta bir çok kişi doğrudan yüze sürerek daha etkili bir kullanım sağlamayı amaçlar ancak hiçbir risk alınmaması adına önce kol veya bacakta küçük bir bölgede alerji testi yapılması tavsiye edilmektedir. 

Aloe vera yüze sürülürse ne olur? 

Aloe vera yüze sürülürse yüzünüz daha aydınlık, daha canlı ve daha kusursuz görünmeye başlar ancak doğru şekilde kullanıldığından emin olunması gerekmektedir. 

Aloe vera jeli yüze nasıl sürülür? 

Aloe vera jelin yüzde çeşitli kullanım şekilleri vardır. Limon suyu, gül suyu gibi bileşenler ile beraber yüz maskesi olarak kullanılarak ardından temizlenebilir, pamuk yardımı ile tonik gibi kullanılabilir veya nemlendirici krem gibi yüzü sürülebilir. Hangi kullanım metodunu kullandığınız fark etmeksizin aloe veranın etkilerini yüzünüzde kısa sürede görebilirsiniz.

Aloe vera jel yüzde ne kadar kalmalı?

Aloe vera jel maske olarak kullanıldığında yüze tamamen nüfuz edebilmesi ve etkilerinin tam olarak görülebilmesi için 15 dakika ile 30 dakika arasında bekletilebilir. Eğer aloe vera jeli farklı bileşenler ile birleştirerek maske yaptıysanız diğer bileşenlerin cildinizde bekleme süresini de düşünerek hareket etmeniz gerekmektedir. 

Aloe vera jeli yüze kaç günde bir sürülür?

Aloe vera jel ciltte alerjik bir reaksiyona sebep vermiyorsa ise nemlendirici kremler gibi her sabah ve akşam cilt iyice temizlendikten sonra uygulamakta bir problem yoktur. 

Aloe vera jeli her gün kullanılır mı?

Aloe vera jelinin her gün düzenli olarak kullanımı cildinizde daha hızlı etki göstermesini sağlayacaktır. 

Aloe vera yüzü beyazlatır mı?

Aloe vera jelin lekeleri giderme, sivilceleri kurutma gibi özellikleri vardır ancak bu özellik cildin kusurlu olduğunu alanların onarımını sağlar. Eğer cilt tonunuz koyu ise aloe vera ile daha açık bir cilt tonuna sahip olması beklenemez.

Aloe vera kırışıklık için nasıl kullanılır?

Aloe vera jelin yaşlanma karşıtı etkilerinden faydalanabilmek için kırışıkların bulunduğu alanlara bir pamuk yardımı ile her gün düzenli olarak uygulanması gerekmektedir. Düzenli kullanımın ardından kırışıklık görünümünde azalma olduğu fark edilecektir.

Aloe vera jel uzun süre nasıl saklanır?

Aloe vera jeller doğal olarak elde edilenler ve kozmetik şirketler tarafından üretilenler olarak ikiye ayrılmaktadır. Satın aldığınız bir aloe vera jelin kullanım süresi ve hangi koşullarda saklanması gerektiği üzerinde ayrıca belirtilir. Doğal yollar ile elde ettiğiniz aloe vera jelleri daha uzun süre kullanabilmek için cam kavanozlara koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.

Bu yazımızda aloe vera jelinin cilde faydası nedir sorusuna cevap verirken aloe veranın ne olduğunu, cilde uygulanmasının doğru olup olmadığını, yüze faydalarını ve aloe vera hakkında en çok merak edilenleri yanıtladık. Tüm cilt sorunları ve çözümleri için sitemizi inceleyebilirsiniz.

2 Replies to “Aloe Vera Jelinin Cilde Faydası Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir