Günlük yaşamda  özellikle yaz aylarında çok sık rastlanan bir konu olan çilek bacak, herkes tarafından kabul görmüş bir tabu haline gelmiştir. 

Bu çoğu zaman oluşan bazı vücut kimyasallarının alerji göstergesi olan kızarışı yanı sıra, güneş ışığından da kaynaklanmaktadır. 

Kısaca, çilek bacak doğru temizlik, güneşten korunma alerji ilaçlarından oluşan bazı basit önlemlerin alınmaması sebebiyle meydana gelen bir problemdir. 

Yazımızda çilek bacak görünümünü nasıl geçer? Konusunu ele aldık. Önerilerimizden faydalanmak için okumaya devam edebilirsiniz.

Çilek Bacak Neden Oluşur?

Çilek bacak görünümünün ortaya çıkmasının birçok nedeni olabilir. Çilek bacak görünümünün oluşmasına izin veren bazı faktörler şunlardır:

  • Tüy Alma Yöntemi
  • Gıda
  • Derinin Dokusu
  • Güneş
  • Tıkanmış Gözenekler

Tüy Alma Yöntemi

Çilek bacak görünümü çoğunlukla jilet veya ağda gibi uygulamalardan sonra bacakta kırmızı veya siyah nokta oluşumu gibi gözlenmektedir.

Jilet ile sürekli olarak bacaklarınızdaki tüyleri aldığınızda jilet tüylerden kurtulmanıza yardımcı olsa da cildin tahriş olup kurumasına neden olmaktadır.

Tahriş olan bacaklarda kırmızı veya siyah lekeler oluşur. Çilek bacak tamda bu görüntüye denmektedir.

Gıda 

Sık sık fazla yağ, şeker ve tuz içeren gıdalar tüketmek çilek bacakların oluşmasına neden olur. Bunlar yüksek kalorili diyetlerin ve gıdaların yanı sıra, konserve ve işlenmiş hazır gıdalar da içerebilir.

Derinin Dokusu

Naylon ve akrilik içeren kumaşlarda çilek bacak görünümünü oluşturabilir. Bu tarz kumaşlardan uzak durulmalıdır.

Güneş

Güneşe maruz kaldığımızda cildimiz kurur ve kızarıklık oluşur. Bu kızarıklık çilek bacak görünümünün ortaya çıkmasına neden olur.

Tıkanmış Gözenekler

Çilek bacak görünümüne sebep olan en sık olgulardan biride gözeneklerin tıkanmasıdır. Cildimizin her yerinde bulunduğu gibi bacaklarımızda da gözeneklerimiz vardır.

Bazı durumlarda bu gözenekler yağlanma ve kir oluşması nedeniyle tıkanabilir.

Tıkanmış gözeneklerde bulunan yağ, havayla temas ettiğinde siyahlaşma meydana gelir. Buna da çilek bacak görünümü denir.

Çilek Bacak Görünümü Nasıl Geçer? 

Çilek bacak görünümü nasıl geçer? çilek bacak görünümü ile direnç etmenin en iyi yolu, dikkatli olmak ve doğru bakım yöntemlerini uygulamaktan geçer. 

  • Peeling
  • Güneş Kremi Kullanımı
  • Rutin Temizlik
  • Nemlendirme
  • Beslenme

Peeling

Peeling çilek bacak görünümünü azaltmada en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. 

Peeling ölü hücreleri temizleyeceğinden çilek bacak görünümünü azaltmaktadır.

Güneş Kremi Kullanımı 

Aşırı güneş maruziyetinden kaçınılmalıdır. Vücudu güneş ışınlarından koruyacak düşük faktörlü güneş kremleri azaltılmalıdır. 

Rutin Temizlik

Vücudu, günlük olarak temiz tutmak için hafif bir sabun ve yumuşak bir havlu ile yıkamalı ve tahrişe yer vermeden duş sıcaklığındaki su ile durulanmalıdır.

Aynı zamanda, vücudunuz hava akışına izin verecek dokuma cinsi konforlu, rahat giysileri giymelisiniz.

Nemlendirme

Nem tüm vücudumuzun sağlığı için olması gereken en önemli faktörlerden biridir. Bacaklarımızın kuruyup tahriş olmaması adına nemlendirme adımını unutmamalısınız. 

Beslenme

Çilek bacaklarınızı geçirmek için, beslenme alışkanlıklarınızdan başlayıp, konserve ve işlenmiş gıdaları tüketmeyin. 

Tüm bu önlemlerin takip edilmesiyle, çilek bacak görünümünün önlenebilmesi mümkün olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular:
Pürüzsüz Bacaklar İçin Ne Yapılmalı?
Bacakların pürüzsüz olması için nemlendirme aşaması çok önemlidir. Bacaklarınıza her gün nemlendirici sürmelisiniz.

Özellikle tüylerinizi aldıktan sonra nemlendirici sürmeyi unutmayın.

Çilek Bacak Görünümü İçin Peeling Yapımı

Karbonat peelingini yapmayı deneyebilirsiniz. Karbonat peelingi için 1 yemek kaşığı karbonat, biraz ılık su ve 1 çay kaşığı yulaf ezmesini karıştırmalısınız.

Karışımı bacaklarınıza sürüp 3-4 dakika bekletin. Daha sonrasında yıkayabilirsiniz.

Çilek Bacak İçin Hangi Asit?

Çilek bacak görünümü azaltmak için salisilik asit, glikolik asit ve hyaluronik asit içeren toniklerle bacağınızı düzenli bir şekilde silebilirsiniz. Ancak asitler cildi daha hassas yapıcağından güneş kremi sürmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

Bu yazımızda çilek bacak görünümü nasıl geçer? Sorusuna cevap verirken aynı zamanda çilek bacak görünümünün neden oluştuğundan da söz ettik. Tüm cilt problemlerinin çözümleri için sitemizi inceleyebilirsiniz.

One Reply to “Çilek Bacak Görünümü Nasıl Geçer?”

  • Büşra
    Büşra
    Reply

    Önerilerinizi denedim ve çok işe yaradı. Çilek bacak görünümüm azalmaya başladı bile. Çok yararlı bir makale. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir