Göz altı morluğu, gözün altındaki mavi, yeşil ve siyahımsı halkalardır. Bazı kişilerde göz altı torbasıyla birlikte siyahlık görülebilir. Göz altı morluklarına sahip insanlar, estetik olarak göz altlarının cilt renkleriyle eşit olmamasından rahatsız olabilirler.

Göz altı morluğu, genetik faktörlerle ortaya çıkabilmekle birlikte uykusuzluk ve stres yüzünden de oluşabilir. En genel sebebi hiperpigmentasyon olarak bilinir. (ciltteki renk eşitsizliğine yol açan koyu lekeler). Bununla birlikte genetik olarak göz altınızdaki derinin ince olması, damarların daha belirgin olmasına ve cildinize kıyasla göz altı renginizin daha koyu olmasına sebep olacaktır.

Göz altlarınızın koyu olması, bunu düzeltemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleriyle birlikte göz altı morluklarından kurtulabilirsiniz.

Göz Altı Morluğu Nasıl Giderilir? Göz Altı Morluğu Evde Tedavi Yöntemleri

Göz Altı Morluğu Neden Olur?

Göz altı morluğunun nasıl giderileceğinden önce, göz altı morluğunun neden oluştuğunu bilmek daha yararlı olabilir. Göz altı morlukları başlıca:

  1. Genetik
  2. Uykusuzluk
  3. Yaş
  4. Göz yorgunluğu
  5. Alerjiler
  6. Dehidrasyon
  7. Güneşe Aşırı Maruz Kalmak
  8. Hamilelik ve Regl

Genetik: Aile bireylerinde göz altı morluğu yaygınsa sizde de bu yüzden olabilir. Çocukluktan itibaren görülebilen göz altı morluğu, yaşlılıkta daha da artabilir veya aksine azalabilir.

Uykusuzluk: Aşırı yorgunluk, yeterli uyumamak veya fazla uyumak göz altı morluğuna sebep olabilir. Uykusuzluk, cildin altındaki kan damarlarının ortaya çıkmasına sebep olup göz altlarınızı damarlı ve mor gösterebilir. Göz altlarındaki sıvı birikmesi de uykusuzluğun bir sonucu olarak göz altlarını şiş gösterebilir.

Yaş: Yaşlandıkça vücudumuzda var olan ve cilde esneklik veren kolajen ile cilt altı yağ dokusu azalır, cilt incelir. Bu sebeple cilt altındaki koyu damarlarlar kendini gösterir ve göz altı morluğumuz artar.

Göz yorgunluğu: Günümüzde telefon, tablet ve bilgisayardan iş yapmak her ne kadar iş kolaylaştırcı olsa da gözümüzü en çok yoran aktivitelerden biri uzun süre ekrana bakmaktır. Sürekli ekrana bakmak, gözde gerginliğe sebep olabilir. Uzun vadede gözlerin kızarması, göz yanları ve altında morluklar ekrana fazlaca bakma sonucu ortaya çıkabilir.

Alerjiler: Alerjik reaksiyonlar ve göz kuruluğu, göz çevresindeki halkaların çoğalmasına sebep olabilir. Vücudumuz, alerjik reaksiyona karşı histamin salgılayarak bakterilerle savaşmaya çalışır. Histamin salgılanması sonucu göz şişmesi ve kızarıklık meydana gelir. Bunun sonucunda kan damarları şişer ve göz altındaki ince derinin altından var olan damarlar, morlukla birlikte görünür hale gelir.

Dehidrasyon: Yeteri kadar su alınamaması sonucu yorgunluk ile birlikte görüntümüzde de değişiklikler olur. Yeterli su alınamadığında, göz altındaki ince deride donukluk ve çöküklük meydana gelir. Göz altındaki çökme, kemiğin deriye yakınlaşmasından kaynaklanır.

Güneşe Aşırı Maruz Kalmak: Güneşin altında fazla duruyorsanız, göz altı morluklarınız artabilir. Vücudumuz güneşe fazla maruz kaldığımızda melanin isimli cilde renk veren pigmentin daha çok üretilmesine yol açar ve bu da göz çevrenizin kararmasına sebep olabilir

Hamilelik ve Regl: Kadınların daha hassas olduğu regl ve hamilelik dönemlerinde cilt rengi solgunlaşabilir ve bu göz altı morluklarının öne çıkmasına sebep olabilir.

Genetik Göz Altı Morluğu Nasıl Geçer?

Göz altı morluklarının genetik olması cilt tipi ve rengine göredir. Mesela beyaz tenli biriyseniz cilt tabakanız nispeten daha ince olacağından damarların daha belirgin gözükmesi ve göz yanlarıyla altların siyah gözükmesi muhtemeldir. Peki göz altı morluğu nasıl geçer?

Genetik faktörler yüzünden göz altı morluklarınızdan kurtulamayacağınızı düşünmeyin. Göz altı morlukları için farklı çözümler mevcut. Bunlar:

  1. Göz Altı Işık Dolgusu
  2. Lazer ile Cilt Yenileme
  3. Kimyasal Peeling
  4. Mezoterapi

Göz Altı Işık Dolgusu: Göz altındaki rengi ciltle eşitlemek için yapılan bir tedavidir. Vücudumuzda da üretilen hyaluronik asit ile yapılan bir dolgudur. Bu şekilde göz altı morluğu ve şişliği yok edilir.

Lazer ile Cilt Yenileme: Bu yöntem yaşlanma ile gelişen göz çevresi kırışması, renk eşitsizliği gibi durumları önlemek amaçlıdır. Ciltteki kolajen üretimine destek olunarak yaşlanma etkisi azaltırken göz altındaki morlukları da yok edebilirsiniz.

Kimyasal Peeling: Kolajen sentezinin artması için yapılan bir tedavidir. Cildin dış tabakasını kontrollü şekilde soyaraktan cildi sıkılaştırmak, gençleştirmek ve göz altı ile çevresindeki morluklarını azaltmak için uygulanan bir yöntemdir.

Mezoterapi: Göz etrafına yapılan vitamin enjeksiyonu ile göz çevresini sıkılaştırır ve göz altı morluklarını önlemek amacıyla da kullanılır.

Göz Altı Morluğuna Ne İyi Gelir?

Göz altı morluğuna ne iyi gelir? Sorusu biraz kişisel yaşamınıza da bağlı. Uykusuzluk, stres ve yorgunluk gibi nedenlerden bugünlerde herkesin dert yandığı göz altı morluklarını azaltmak imkansız değil. Bunun için yapılması gereken ufak değişiklik ve takviyelerle hem göz altı morluklarınızı azaltabilir hem de sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.

Uygulayabileceğiniz evde tedavi yöntemleri ile birlikte yaşam tarzınızı da değiştirerek uzun vadede iyi sonuçlar alabilirsiniz

Kaliteli Uyku: Yapmanız gereken ilk ve en önemli şey iyi bir uyku uyumak. Uyuduğunuz pozisyondan kullandığınız yastığın yüksekliğine kadar uyku kaliteniz sağlığınızda belirleyici rol oynar. Bunun için size önerimiz sırt üstü uyumak ve ince yastık kullanmanız olacaktır. Bununla birlikte kaliteli uyku hepsinden önemli olacaktır.

Sağlıklı Beslenmek: Bunun için size mucizevi bir esin önermeyeceğiz. İyi uyku ile birlikte yedikleriniz de günlük hayat performansınızı ve görüntünüzü etkileyen ilk faktörlerden. Kan akışınızı hızlandırmak için domates, kuşkonmaz, ıspanak ve salatalık gibi besinleri yemeyi ihmal etmeyin. Genel olarak dengeli; yani doğru yağ, protein ve sebzeleri, meyveleri dolabınızdan eksik etmeyin. Uzun vadede parlak, sıkı ve lekesiz bir göz çevresine sahip olmak için yedikleriniz önem arz eder.

Soğuk Kompres Yapmak: Göz altı morluklarını azaltmak için geçici bir çözüm olarak soğuk kompres yapmak, kan damarlarınızı küçültüp damarlı göz altı görüntüsü ve şişliği azaltabilir.

Masaj Yapmak: Kan dolaşımını hızlandırmak için masaj yaparak göz altlarınızı rahatlatabilirsiniz

Göz Altı Morluğu Nasıl Önlenir?

Göz altı morluğunu oluşturan etkenlerin farkında olmak, önlem alabilmeniz adına yararlı olabilir. Göz altlarınızdaki yorgun görüntü veren morlukları engellemek için yapabilecekleriniz aynı zamanda cilt sağlığınıza da yarar sağlayacaktır.

Günlük yaşamınızda sigara ve alkol tüketen biriyseniz, azaltarak veya sınırlama getirerek kullanmanızı öneririz. Alkol, uyku saatini sekteye uğratması bakımından dolaylı olaraktan çökük ve mor göz altına sebep olabilir.

Güneş koruyuculu göz altı kremi kullanarak hiperpigmentasyonu önleyebilir ve göz altı morluklarınızı azaltabilirsiniz.

Ekrana bakma sürenizin farkında olun. Telefon, tablet ve bilgisayarlar hayatımıza tamamen entegre olduğu için kullanmamak imkansız. Fakat günlük aktivitelerinizi yaparken ekrana bakmak zorunda değilsiniz. Kendinize kısıtlamalar koyarak ekrana bakma sürenizi azaltabilirsiniz. Ekrana bakmak gözlerimizi yorduğu için kan damarlarımız şişer. Uzun vadede göz altı çöküntüleri, göz çevresinde siyahlık ve şişlik ortaya çıkabilir.

Sıkça Sorulan Sorular:

Kahve İçmek Göz Altı Morluğu Yapar mı?

Her şeyin fazlası zarara dönüşebileceği için fazla kafein tüketmek de göz altı morluklarına sebep olacaktır. Az su tüketimi ile birlikte alınan kafein göz altındaki halkaları arttıracaktır. Bununla birlikte kahvenin içinde kullanılan şeker, süt miktarı da cilde etki ettiğinden dolaylı yoldan göz altlarımıza tesiri olacaktır.

Göz Altı Morluğu Ne Eksikliğinde Olur?

Göz altı morlukları, yetersiz beslenme ve B,C,K,E vitaminleri eksikliğinde ortaya çıkabilir. Vücudumuzda yetersiz beslenme sonucu vitamin emiliminde aksaklık oluşması sonucu göz altı morluklarımız oluşabilir.

Burun Tıkanıklığı Göz Altı Morluğu Yapar mı

Sinüzit ve Grip sonucu gelişen burun tıkanıklığı, göz çevresindeki kan dolaşımını etkilediği için cilt altı damarların şişmesine yol açar. Bunun sonucunda göz altı şişmeleri ve göz altı morarmaları gerçekleşir.

Göz Altı Morlukları Kansızlıktan Olur Mu?

Demir eksikliği ve kansızlık yüzünden cilt tonu eşitsizliğinden, göz altı morluklarına sahip olmak genel bir problemdir. Kansızlıkta, kan dolaşımı yavaşlayacağı için göz altlarının morarması muhtemeldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir