Doğal cilt bakım ürünlerine duyulan ilginin artmaya başladığı günümüzde argan yağı da hem bakım hem de kozmetik alanında en çok kullanılan doğal içerikler arasında yer almaya başladı. Peki ciltten saça kadar vücudun tüm alanında etkisi olan Argan yağı nedir ve ne işe yarar? Argan yağı hakkında tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz. 

Argan Yağı Nedir? Argan Yağı Ne İşe Yarar?

Argan Yağı Nedir? 

İsmini yetiştiği ağaçtan alan bu yağ, Fas’ta yetişen argania spinosa ağacının meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilmektedir. Meyveleri 2 senede olgunlaşan bu bitki dikenli bir yapıya sahip olduğundan dolayı hem bakım, hem bekleme süresi hem de toplanması oldukça zordur. 40 kilo çekirdekten 1 kilo yağ elde edilebildiği ve yağının rengi sarıya dönük olduğu için altın yağ olarak da bilinmektedir.  

Argan yağının ana memleketi Fas olsa da Akdeniz bitkisi olduğu için ülkemizde de Akdeniz ve Ege sahillerinde az da olsa üretilmektedir. Yemeklerde de kullanılan bu bitkisel yağın kozmetik sektöründeki yeri daha büyüktür. 

Argan Yağı Ne İçin Kullanılır? 

Faslı kadınların uzun yıllardır kullandığı argan yağı son zamanlarda kozmetik sektörü tarafından da keşfedildi. Hemen hemen tüm bakım ürünlerinde argan yağlı bir ürüne kolaylıkla rastlayabilirsiniz. Argan yağı ile ilgili yapılan araştırmaların verdiği sonuçlar da kozmetik sektörü üzerinde etkisinin hızla artmasına yardımcı olmuştur. Argan yağının neredeyse tüm vücut için onarıcı etkisi bulunmaktadır.  

Argan Yağı Nerede Kullanılır?

  • Makyaj temizleyici 
  • Yüz maskesi 
  • Saç bakım kremleri 
  • Dudak nemlendirici 
  • Çatlak giderici 
  • Cilt kremleri 
  • Tırnak bakım ürünleri gibi bir çok farklı çeşitte üründe argan yağı kullanılmaktadır.  

Argan Yağı Nasıl Kullanılır? 

Aryan yağının kullanım şekilleri uygulanacak olan bölgeye göre çeşitlilik göstermektedir. Örneğin argan yağı yüz için kullanılmak isteniyorsa maske olarak veya bakım yağı olarak kullanılabilir. Argan yağını maske olarak kullanmak için kil veya maske olarak tercih ettiğiniz diğer bileşenler ile beraber kullanmanız gerekmektedir. Yüz maskenize ekleyeceğiniz bir kaç damla argan yağı yüzünüz için yeterlidir. Bakım yağı olarak doğrudan kullanmak için ise temiz cildinize uyguladığınız nemlendiricinin ardından bir kaç damla argan yağını yüzünüze nazikçe sürebilirsiniz. 

Argan Yağı Faydaları 

Argan yağı E vitamini açısından oldukça zengindir. E vitamini cilt hücrelerinin yenilenmesinde etkili vitaminler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sırasında içerisinde Omega 9 ve Omega 6 gibi yağ asitleri bulunmaktadır. Bu yağ asitleri cilt hücrelerinin elastikiyetinin artmasında, hızlı yenilenmesinde ve ölü deriyi temizlemekte oldukça etkilidir. 

Argan Yağı Faydaları

  • Onarıcı özelliği sayesinde Güneş hasarlarının onarılmasını hızlandırır.  
  • İçeriğindeki keratin sayesinde tırnak kırılmalarının önüne geçer. 
  • Gözde yorgunlukla beraber oluşan torba görünümünü azaltır. 
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde ciltte oluşan sivilce ve akneleri azaltır. 
  • Cildin nemlenmesine ve nemin tutulmasına yardımcı olur bu nedenle özellikle kuru cilde sahip olanlar için harika bir nemlendiricidir. 
  • Egzama ve benzeri cilt problemleri ile mücadele eden kişiler için oldukça etkili bir bakım yağıdır.  
  • Vücutta hızlı kilo alıp verme veya hamilikle beraber oluşan çatlakların önlenmesine ve oluşmuş çatlak görünümünün azalmasına yardımcı olur. 
  • Ciltteki sebum dengesini sağladığından dolayı akneleri azaltır. 
  • İçeriğindeki E vitamini cilt hücrelerinin elastikiyetini arttırdığı için kırışıkların giderilmesine yardımcı olur. 
  • Yine içerisinde bulunan E vitamini sayesinde kaş ve kirpiklerin güçlenmesine yardımcı olur. 

Argan Yağı Saça Faydaları 

Argan yağının en sık kullandığı alanlardan biri de saç bakımıdır. Özellikle saçları ince, kırılgan ve dökülmeye eğilimli kişilere argan yağı tavsiye edilmektedir. İçeriğindeki E vitamini saç diplerini besler ve onarıcı etkisi ile daha güçlü saçlara sahip olabilirsiniz. Nemlendirici özelliği sayesinde saçları yumuşatan argan yağı koparak dökülmelerin de önüne geçmektedir ve saçların çok daha kolay taranmasını sağlamaktadır.  

Güçlü nemlendirici özelliği sayesinde saç derisini de besler ve kepek sorunlarının önüne geçer. Saçlara uygulanan argan yağında aşırıya kaçılması şampuanlanmadan sonra da yağlı bir görünümüne sebep olabileceğinden dolayı argan yağı özü içeren saç kremleri veya saç serumları kullanmak daha doğru bir tercih olabilir. Eğer saç diplerinizde egzama benzeri yaralanmalar varsa argan yağı kullanmadan önce bir uzman görüşü almanız tavsiye edilmektedir.  

  • Saçın keratin ihtiyacını karşılar. 
  • Saçın elastikiyetini arttırarak koparak dökülmelerin önüne geçer. 
  • Yıpranmış ve işlem görmüş saçları onarır.  
  • Hormonal düzensizlik sebebi ile ortaya çıkan saç dökülmelerini erkeklerde elopesi saç dökülmelerini durdurur.  
  • Saç hücreleri arasındaki bağların kuvvetlenmesine yardımcı olur. 

Argan Yağı Saça Nasıl Kullanılır? 

Argan yağını saça uygularken uygulanabilecek iki farklı yöntem vardır. Bu iki yöntemde de saçların ıslak olması gerekmektedir. Islak saça uygulanan argan yağı saçta daha iyi etki edebilmektedir. Öncelikle duşa girmeden önce saçlarınızı ıslatıp argan yağını diplerinden masaj yaparak uçlarına kadar uygulamanız gerekmektedir. Daha sonra saçlarınızı bir havlu ile sararak 30-45 dakika arası beklemeniz gerekir. Daha iyi sonuç almak için gece yatmadan önce saçınızı ıslatıp argan yağı sürdükten sonra saçlarınızı havlu ile sararak bu şekilde uyuyabilirsiniz. Argan yağını saçınızda beklettikten sonra şampuanla derin bir temizlik yapmanız gerekmektedir. İkinci yöntemde ise duştan çıktıktan sonra temiz saçlarınıza az miktarda argan yağını yedirmektedir. Saç şekillendirici gibi kullandığınız bu yöntemde dikkat edilmesi nokta aşırıya kaçılmamasıdır.  

Argan Yağı Cilde Faydaları 

Argan yağı neredeyse vücudun her yerinde kullanılabilen ve oldukça etkili egzotik bakım ürünleri arasında en başta yer almaktadır. Argan yağı hem bir çok farklı alanda kullanılması hem de çok güçlü bir etkiye sahip olması nedeniyle neredeyse herkesin kullandığı bakım yağları arasındadır.  

Cilt kusurlarının giderilmesinde büyük katkı sağlayan argan yağı çatlak oluşumunun önlenmesinde ve çatlak görünümünün azalmasında da etkili olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilmektedir. Hamilelik döneminde çatlak oluşumunun engellenmesinde argan yağı kullanılmadan önce mutlaka doktor tavsiyesi alınması gerekmektedir.  

Ciltteki kurulukların giderilmesinde de nemlendirici özellikleri nedeniyle tercih edilen bu bakım yağının tüm vücuda uygulamak maliyetli olabileceğinden dolayı argan yağı özleri ile zenginleştirilmiş vücut yağlarının veya nemlendiricilerinin kullanılması daha kullanışlı bir yöntem olabilir.  

Tavsiye İçerik: Saç Serumu Nasıl Kullanılır?

Sıkça Sorular Sorular 

Argan yağı yüzde kıllanma yapar mı? 

Yüzde tüylenme genellikle genetik olsa da kullanılan ürünlerin yüzü tüylenmeye eğilimi olan insanlarda olumsuz etkileri olduğu da gözlemlenmiştir. Argan yağı da içeriğindeki E vitamini nedeniyle tüy köklerinin beslenmesine katkı da bulunabilir. Bu nedenle eğer tüylenme eğilimi olan bir cildiniz varsa argan yağını doğrudan kullanmak yerine içeriğinde argan yağı bulunan ürünleri kullanmayı tercih etmek daha doğru olacaktır. Doğru kullanım miktarının ayarlanması için en etkili yöntemdir. 

Argan yağı yüze sürülür mü?  

Argan yağının yüze sürülmesinde herhangi bir sakınca yoktur ancak fazla kullanımı ciltte bir yağ tabakası oluşmasına sebep olacağı için sivilcelenmeleri arttırabilir. Argan yağı yüze uygulanırken 1-2 damlanın geçilmemesine özen gösterilmesi gerekmektedir.  

Argan yağı cilt lekelerine iyi gelir mi? 

Argan yağı içeriğinde E vitamini ve değerli yağlar sayesinde cildi onarma özelliğine sahiptir.  

Kirpiklere argan yağı sürülür mü?  

Kaş ve kirpiklere argan yağı sürmek en bilinen ve en sevilen kaş ve kirpik güçlendirme yöntemleri arasında yer almaktadır. Uygulama sırasında gözünüze yağ kaçmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.   

Argan yağı nasıl kullanılır neye iyi gelir? 

Argan yağının kullanım şekilleri ihtiyaca ve kullanılan alan göre çeşitlilik göstermektedir. En etkili kullanım için öncelikle hangi probleme karşı kullanılacağı bulunmalı ve bu probleme karşı çözüm yöntemleri incelenmelidir. Argan yağının faydaları çok geniş olsa da en tercih edilen özellikleri arasında çatlak problemlerine yardımcı olması, saçları güçlendirmesi, cilt kusurlarını gidermesi ve tırnakların güçlenmesine yardımcı olması bulunmaktadır.  

Argan yağını nerelerde kullanılır? 

Argan yağı günümüzde kozmetik, saç bakımı, cilt bakımı, yüz bakımı gibi alanlarda sıklıkla tercih edildiği gibi gastronomik alanlarda da kullanılmaktadır.  

Bu yazımızda Argan yağı nedir ve ne işe yarar? sorularını yanıtlarken argan yağının kullanım alanlarından, saç uygulamaların ve ne için kullanılacağından bahsettik. Buna benzer bilgiler için sitemizdeki diğer yazılara göz atabilirsiniz. 

One Reply to “Argan Yağı Nedir ve Ne İşe Yarar? ”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir