Badem yağı, badem ağacının tohumlarına (badem fıstığı) basmaktan ve çıkan yağı çıkarmaktan gelir. 

Bademler birçok eski kültürde, yüksek düzeyde protein, omega-9 yağ asitleri ve E vitamini dahil olmak üzere iyileştirici ve sağlık özellikleri nedeniyle değerlidir. 

Bu özellikler, badem yağının saçınızın parlaklığını ve gücünü artırabileceğini düşündürmektedir. Badem yağının saça faydası nelerdir? Nasıl daha sağlıklı görünebilir gibi soruların cevabını arıyorsanız öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Badem Yağının Saça Faydası Nelerdir?

Badem yağının saça faydası saymakla bitmemektedir. Bu faydaları aşağıda örneklendirelim:

  1. Saçları yumuşatma
  2. Saçı güçlendirip onarma
  3. Saçı uzatma
  4. Kafa derisi koşullarını tedavi etme
  5. Kepek oluşumunu engelleme

Saçları yumuşatma

Badem yağı yumuşatıcıdır, yani saçınızdaki boşlukları hücresel düzeyde doldurabilir. Bu, saçınızın dokunuşuna daha pürüzsüz hissetmesini sağlar. Saçınıza badem yağı kullanmak zamanla daha yumuşak bir doku kazandırır.

Badem yağını saç bakım rutininize dahil ettikten sonra, saçınızın taranmasının ve şekillendirilmesinin daha kolay olduğunu da fark edebilirsiniz.

Saçı güçlendirip onarma

Saçı tedavi etmek için belirli yağların kullanılması, kırılmaya daha az eğimli hale getirebilir ve bölünmüş uçları azaltabilir. Badem yağı gibi fındık yağlarının yağlama özellikleri, saç şekillendirme sırasında sürtünmeyi azaltır. 

Saçı uzatma

Badem yağının saçların uzamasında etkili olduğunu kanıtlayan klinik çalışmalar yoktur. Fakat araştırma sonucunda bildiklerimiz bunlardır: 

Badem yağı, doğal bir antioksidan kaynağı olan yüksek miktarda E vitamini içerir. Antioksidanlar saçınızın etrafındaki çevresel stresle mücadele ettiğinde saçlarınız daha genç ve sağlıklı görünür.

Kafa derisi koşullarını tedavi etme

Badem yağı ayrıca pul pul dökülme (seboreik dermatit) ve saç derisindeki sedef hastalığının tedavisinde de kullanılabilir.

Doğrudan saç derinize az miktarda badem yağı sürmek bölgeye giden kan akışını 

arttırır ve başınızdaki cilde güçlü antioksidanlar verir.

Kepek oluşumunu engelleme

Badem yağı saç derisindeki ölü hücrelerin atılmasına yardımcı olduğu için bu sayede kepek oluşumunu da önlemiş olmaktadır.

Badem Yağı Saça Nasıl Uygulanabilir?

Badem yağını avuçlarınızın arasına az miktarda sürerek doğrudan saçınıza uygulayabilirsiniz. Haftada birkaç kez düzenli yapmalısınız.

Parlaklığı ve yumuşaklığı artırmak istiyorsanız saçınızın uçlarına özellikle dikkat edin. Yağı saç şaftının ucuna doğru masaj yapın ve şekillendirdikten sonra yağı saçınızın üzerinde bırakın.

Badem yağını saç bakım maskesinde bileşen olarak da kullanabilirsiniz. 2 ölçü oda sıcaklığında ki hindistan cevizi yağını 1 ölçü tatlı badem yağı ve avokado gibi kremsi, doğal bir yumuşatıcı ile karıştırın.

Bu güçlü saç maskesini temiz, kuru saça uygulayın ve 40 dakikaya kadar açık bırakın.

Bazı insanlar badem yağını kapsül veya sıvı halde oral takviye olarak kullanır. Bunun saçınızın sağlığını doğrudan etkileyip etkilemediğini bilmiyoruz. 

Ancak size genel sağlığınızı iyileştirebilecek büyük dozda protein, E vitamini ve omega-9 yağ asitleri verir. Badem yağı takviyelerini hemen hemen her sağlık gıda mağazasında bulabilirsiniz.

Badem Yağının Yan Etkileri

Badem yağı genellikle herkesin cildinde kullanılması için güvenlidir. Şiddetli fındık alerjisi olan herkes, tetiklediği alerjik reaksiyon ciddi olabileceğinden saçlarında veya başka herhangi bir amaçla badem yağını kullanmamalıdır.

Sıcak şekillendirmeden önce saçınıza saf badem yağı sürmeyin.Yağ saç folikülünün etrafında ısınır ve saç derinizi yakabilir.

Gücü ve parlaklığı artırmak için saçınızda badem yağı kullanmak çoğu insan için düşük risktir ve çalışması muhtemeldir.

Badem yağının saçı nasıl koşullandırdığını ve güçlendirdiğini gösteren sınırlı bir çalışma vardır, bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ancak badem yağının aktif besin maddelerinin ve özelliklerinin saçların daha güçlü, daha yumuşak ve daha parlak görünmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ek bir fayda olarak, badem yağı saç derinize naziktir ve uygulandıktan sonra harika kokmaktadır.

Badem Yağının Cilt İçin Kullanılmasının Faydaları 

Badem yağının cilt içinde oldukça fazla faydası vardır. Bunları aşağıda sıralayalım:

  • Nemlendirir 
  • Tahrişi yatıştırır 
  • Çatlakları önler 
  • Koyu halkaların görünümünü azaltabilir.
  • UV ışınlarına karşı korur

Tavsiye İçerik: Saçtaki Kepekler Nasıl Yok Edilir?

Tavsiye İçerik: Seyrek Saç Nasıl Gürleşir?

Tavsiye İçerik: Saç Kaşıntısına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm

Tavsiye İçerik: Badem Yağının Saça Faydaları

 Sıkça Sorulan Sorular:
Badem Yağı Saç Çıkarır Mı?

Badem yağı zengin vitamin içeriği sayesinde saçların beslenmesine yardımcı olmaktadır. Saç derisine badem yağıyla birlikte masaj yapmak kan dolaşımını da hızlandırır. Bu durum saç köklerinin saç üretmesine katkı sağlar.

Badem Yağı Saçta Ne Kadar Süre Kalmalı?

Duştan önce saçınızın yoğunluğuna bağlı olarak uygulayıp, en az 1 saat beklemeniz gerekmektedir. Sonrasında şampuan uygulayarak saçları yağdan arındırabilirsiniz.

Badem Yağını Saçına Kimler Kullanmalı

Genel olarak tüm saç tipleri için uygundur, ancak kuru veya hasarlı saçlar için daha iyi olacaktır.

Bu yazımızda badem yağının saça olan faydalarını ayrıca nasıl uygulanması gerektiğini anlattık. Yazımızı beğendiyseniz başka yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir