Kozmetik ürün kapsamında; saç, tırnak, dudak, diş, epiderma, kıl ve genital bölgeler için hazırlanmış ürünler diyebiliriz. Kozmetik ürünler sağlığımız ve görüntümüzü iyileştirmek için faydalı olabildiği gibi zararlıda olabilir. Bunun için kozmetik ürünleri alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Peki kozmetik ürün alırken nelere dikkat edilmeli?

Kozmetik Ürün Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Kozmetik Ürün Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Kozmetik Ürün Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ürünün İçeriğini Sorgulamak

Kozmetik ürün alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey kozmetik ürünün içeriği. Kozmetik ürünlerinin genellikle içeriğinde; 

Sodyum lauryl sülfat (SLS), sodyum laureter sülfat (SLES), propilen glikol (PG), dietanolamin (DEA), kokamid DEA, lauramid DEA, flor, alfa hidroksi asit (AHA), alüminyum, bütan, dioksin, florokarbonlar, formaldehit, gliserin, kaolin, lanolin, mineral yağ, petrolatum, propan, talk, klorlu bileşikler, PEG (Polietilen glikol) bu gibi kimyasal maddeler bulunabilir.

Kozmetik ürün ambalajlarında INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) olarak kısaltılmış yazının yer alması zorunludur.  Kozmetik ürün bileşenlerinden oranları yüzde olarak verilmek zorundadır. 

Kozmetik ürün alma amacınızı düşünerek alışveriş yapın. Düzenli kullanacağınız bir kozmetik ürün arıyorsanız kozmetiğin içeriğine ayrıca dikkat edin. 

Kozmetik Ürünlerin İçeriğinde Sıkça Bulunan Maddeler

  1. Hyaluronik Asit
  2. Retinol
  3. C Vitamin

Hyaluronik Asit: Kozmetik ürünlerin vazgeçilmezi olan hyaluronik asit, ciltteki nemi korur ve kırışıklık önleyici kozmetik ürünlerin bir numaralı içeriğidir . 

Retinol: Hyaluronik asit gibi retinol de cildimizde kendiliğinden bulunur. Retinol, A vitamini türevidir. Ciltteki kolajeni dengeleyerek cildi parlatır ve çizgileri yok eder.

C Vitamini: Son zamanlarda kozmetik merakı olanların sıkça aradığı içeriklerden  c vitamini, özellikle güneş kremi ve yaşlanma karşıtı kozmetiklerde bulunuyor. C vitamini, cildi güneşin zararlı etkilerinden korur ve cildimizin dış etkenlerden aldığı tahribatı önler. 

Farklı Cilt Tiplerine Göre Kozmetik Bakım Ürünlerinin İçerikleri

Farklı ciltler için kullanacağınız kozmetik bakım ürün içerikleri şunlardır:

Normal Cilt

Normal cilt, yumuşak yapıdadır. Kullanılması gereken kozmetik ürünler nemli olmalı. Bu yüzden yüze nem verecek hyaluronik asit, aloe vera gibi içerikli kozmetik bakım ürünleri tercih edebilirsiniz 

Yağlı Cilt

Yağlı ciltler normalin üstünde yağ salgıladığı için dışardan parlak durur. Bu sebeple kozmetik bakım ürünü içeriğinde cildin yağını dengeleyecek yapıda ürünler bulmak gerekir. 

Sabun veya jel tipi temizleyici, alkol oranı yüksek tonik, cildi yağdan temizleyen maske ve cildi sıkılaştıracak bir tonik kullanılması gerekir. Güneş kremi olarak da su bazlı ve kimyasal filtreli tercih edilmeli 

Karma Cilt

T bölgesi olarak adlandırdığımız burun ve alnın yağlı olmasına karma cilt denir. Karma cilt için süt bazlı krem ve alkol oranı düşük tonikler kullanılabilinir. 

Kuru Cilt

Nem ve yağ oranı düşük ciltlerin mutlaka cildi nemlendiren kozmetik bakım ürünlerine ihtiyaçları vardır. Kaşıntı ve kuruluğu gidermesi için doğru nemlendirici önemlidir. İçeriğinde: Niasinamid ve shea yağı olan kozmetik bakım kremleri cildi rahatlatacaktır.

Hassas Cilt

Deri, hassasiyete bağlı olarak kırmızı olabilir. Cildi rahatlatmak için alkolsüz tonikler ve hassas cilt için kozmetik ürünleri kullanmanız gerekir.

Tavsiye İçerik: Saçtaki Kepekler Nasıl Yok Edilir?

Sıkça Sorulan Sorular:

 Organik Kozmetik Nedir?

Son zamanlarda popülerleşen ve markaların da önem verdiği organik kozmetik; içeriğinde hiçbir kimyasal maddenin olmadığı, üretimden tüketimine kontrollü olan ve sertifikalandırılmış ürünlerdir. İçeriğinde alerjik maddelerin olmadığı doğal kozmetik ürünleri organik kozmetiğe girer. 

Kozmetik Ürünlerin Tarihi Geçer mi?

Birçok kişi kozmetik ürünlerin kullanım tarihi olduğunu bilmiyor. Makyaj yaparken yıllar önce almış olduğunuz bir kozmetik ürünü buldunuz ve kullanmak istiyorsunuz. O halde yapmanız gereken ilk şey kozmetik ürünün üretim tarihini kontrol etmek. En çok kullanılan kozmetiklerin kullanım tarihleri şu şekilde: 

Kozmetik Ürünlerinin Son Kullanma Tarihleri
  • Maskara, Far ve Eyeliner: 3-6 ay
  • Allık: 12-18 ay
  • Ruj:18 ay
  • Güneş Kremi ve Far: 12 ay
  • Duş jeli ve Şampuan: 24 ay

Kozmetik ürünler hakkında bilgilendiğinizi, cildiniz için nasıl bir kozmetik ürün almanız gerektiğini öğrendiğinizi düşünüyorsanız yazımızı beğenmeyi ve yorum yapmayı unutmayın. 

One Reply to “Kozmetik Ürün Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir