El ve ayaklarımız vücudumuzda başlayan kurumaları ilk gözlemlediğimiz yerler arasında yer almaktadır. Sürekli ayakkabının içerisinde kalan ayaklar ve gün boyu neredeyse her işimizde kullandığımız ellerimiz bu koşullar karşısında tepkileri ufak çatlaklar veya pul pul dökülmeler ile gösterebilir. Ellerimiz sürekli göz önünde olduğundan dolayı daha fazla ilgi gerektirebilir. Bu yazımızda da sizlere el ve ayak kurumasına ne iyi gelir? neden olur? evde doğal çözümler gibi bilgiler vereceğiz.

El ve ayak kurumasına ne iyi gelir? Evde Doğal Çözümler İle Tedavi

El ve ayaklardaki kurumalar hem estetik olarak kötü bir görüntü oluşturur hem de daha gergin ve hassas hissettirdiğinden dolayı rahatsızlık verebilirler. Bu yazımızda el ve ayak kurumasına ne iyi gelir sorusunun yanıtlarını sizlerle paylaşırken el ve ayak kurumasının önüne geçme yollarına da değiniyoruz.

El ve ayak kurumasının çözümlerinden bahsetmeden önce ellerinizi ve ayaklarınızı kurumalardan ve çatlamalardan korumanız gerekenleri bilmek ve kuruluklara nelerin sebep olabileceğinin farkında olmak daha doğru bir yol olabilir. Eller ve ayaklardaki kurumalara müdahale edilmeden önce sebeplerinin belirlenmesi daha sağlıklı bir çözüm yolu bulunmasına da yardımcı olacaktır. 

El ve Ayak Kuruluğu Neden Olur?

El ve ayak kurulukları bir çok kişinin karşısına çıkan problemlerden biridir. Genellikle mevsimsel olduğu düşünülse bile el ve ayak kuruluklarındaki aşırı kaşıntı ve aşırı pul pul dökülme gibi durumlarda herhangi bir ürün kullanılmadan önce bir cilt doktoru ile görüşmek en doğru yöntemlerden biri olacaktır. Bunun dışında sadece hafif bir sertlik, çatlaklar ve pürüzlü bir görüntü için kendi yöntemlerinizi deneyerek bu sorundan kurtulabilirsiniz. El ve ayak kuruluklarının bir çok farkı nedeni olabilmektedir:

  • Mevsimsel Etkiler
  • Sık Sık Yıkamak
  • Dezenfektan Kullanmak
  • Nemlendirici Kullanmamak
  • Çevresel Etkiler

Mevsimsel Etkiler

El ve ayak kuruluklarında genellikle soğuk havalar suçlanıyor olsa bile yaz aylarında terlemeden kaynaklı kuruluklar da görülebilmektedir. Soğuk havanın el ve ayaklara etkisi tartışılmazdır ancak yaz aylarında giyilen açık ayakkabılar, sürekli terleyen ve doğru aralıklar ile temizlenmeyen eller kurulukların başlamasına sebep olabilir. Bunların dışında mevsim geçişleri sırasında yaşanan değişimler de el ve ayak kurumasında oldukça etkilidir. 

Sık Sık Yıkamak

El ve ayakların sağlığı ve temizliği elbette oldukça önemlidir. Bu nedenle belirli aralıklar ile ellerin ve ayakların yıkanması hem cilt sağlığı için hem de bedensel sağlık için oldukça önemlidir ancak bazı durumlarda kişiler ellerini olması gerekenden çok daha fazla yıkadığından el sabunu içerisindeki kimyasallar deriye zarar verebilir. Bu da eller ve ayaklarda kuruluklar olmasına sebebiyet verebilir. 

Dezenfektan Kullanmak

Pandemi döneminde bir çok kişinin kullanmaya başladığı dezenfektanlar ele geçen bakteri ve mikropları öldürmek için hızlı ve etkili bir çözüm olsa da ellerde aşırı kurumalara sebebiyet verebilir. Bu nedenle her ne kadar vücut sağlığı için kullanılması gerekli olsa bile içeriğinde çok yüksek oranda alkol ve aşındırıcı madde içeren dezenfektanlara dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Nemlendirici Kullanmamak

Bir çok kişinin yaptığı yanlışlardan biri de el ve ayak kremlerini sadece günde bir defa yada sadece duştan sonra bakım amaçlı olarak kullanmaktır. Bu nemlendirici kullanma yöntemi vücut nemlendirme için doğru olsa bile el ve ayaklar için oldukça eksiktir. Sürekli kullanılan ve sürekli kullanılan el ve ayak gibi organların gün içerisinde bir kaç defa nemlendirmeye ihtiyacı vardır. Özellikle her yıkamanın ardından nemlendirici kullanmak el ve ayakların kurumasını engelleyecektir.

Çevresel Etkiler

Diğer tüm etkilerden korunmak için her şey yapıldığında bile el ve ayak kurumaları ile karşılaşılabilir. Bunun en büyük nedenleri arasında göz ardı edilen çevresel etkiler yer almaktadır. Gün boyu ayakta duran veya gün boyu ayakkabı giymek zorunda kalan kişilerin ayak kurumalarının önüne geçmek için daha farklı yöntemler uygulaması gerekmektedir. Aynı şekilde elleri sürekli soğuk havaya maruz kalan, sürekli terleyen veya sürekli olarak yabancı maddeler ile çalışmak zorunda kalan kişilerin de el bakımlarında bu etkileri düşünmesi gerekmektedir. 

El ve Ayak Kurumasının Çözümleri

El ve ayakların kuruması hem görünüş hem de rahatlık açısından olumsuzluklara sebep verdiğinden dolayı bir çok kişi hızlı bir şekilde bu sorundan kurtulmak istemektedir. El ve ayak kurulukları diğer cilt kusurlarına kıyasla çok daha hızlı iyileşebilir. Bunun için doğru ürünlerin yeterli miktarda kullanılması ve düzenli bir rutin oluşturulması en kritik noktalardan biridir. 

  • Nemlendirme
  • Sabun Tercihlerini Değiştirme
  • Güneş Kremi Kullanma
  • Gece Bakımı
  • Aleo Vera Jeller

Nemlendirme

El ve ayak kuruluklarının baş sebepleri arasında nemlendirmeme yer almaktadır. Bazı durumlarda nemlendirici kullanılsa bile el ve ayaklarda kuruluklar meydana gelebilir. Bunun nedeni nemlendiricilerin doğru seçilmemesi veya doğru aralıklar ile kullanılmaması olabilir. Size en uygun nemlendirici kremleri bulmak için öncelikle cildinizin ihtiyaçlarını gözlemlemeli ve ardından bu ihtiyaçlara uygun içeriklere sahip nemlendiricileri aramalısınız. Eğer el ve ayaklarınızın kurumaya çok yatkınsa daha yoğun yapıya sahip nemlendiricileri seçmeniz daha doğru olacaktır. Bunun yanında her yıkamadan sonra nemlendirici kullanmak veya gün içerisinde soğuğa, ısıya veya diğer kimyasal maddelere maruz kaldığınızda nemlendiricinizi yenilemek de oldukça önemlidir. 

Sabun Tercihlerini Değiştirme

Bazı sabunlar elinizi temizlerken cildinizin sağlığını göz ardı ediyor olabilir. El ve ayak kuruluklarının önüne geçebilmek için içeriğinde zeytinyağı, E vitamini, hyaluronik asit gibi cildinizi nemlendirmeye yardımcı olacak maddeler içeren sabunları tercih edebilirsiniz. Bu içeriğe sahip sabunların ellerinizi ve ayaklarınızı temizlerken neminin korunmasına yardımcı olacağından dolayı el ve ayak kuruluklarının iyileşmesine katkıda bulunmaktadır. 

Güneş Kremi Kullanma

Güneş ışınlarının cilde verdiği zararları artık neredeyse herkes biliyor. Ellerinizi ve ayaklarınızı güneş ışınlarından korumak hem cildinizde oluşan deformasyonların önüne geçer hem de cildin nemini korumasına yardımcı olur. Güneş kremleri ile ilgili yapılan en büyük hatalardan biri ise sadece yaz aylarında güneş kremlerini kullanmaktır. Güneş ışınları yazın olduğu gibi kışın da cildinize zarar verebilir. Bu nedenle sadece yaz aylarında değil kış aylarında da el ve ayaklarınızı güneşten korumanız gerekmektedir. 

Gece Bakımı

Biz uyurken vücudumuz çalışmaya devam eder. Özellikle gün boyu kullanımda olan ellerimize bakım yapmanın en kolay yollarından biri de gece bakımlarından faydalanmaktadır. Gece yatmadan önce gün içerisinde kullanmadığınız yoğun yapıya sahip bir nemlendirici kremi veya vazelini ellerinize ve ayaklarınıza sürerek sonrasında bir çorap veya eldiven takarak uyuyabilirsiniz. Sabaha hiç olmadığı kadar yumuşak el ve ayaklar ile uyanacaksınız. Bu yöntemi yoğun bir krem ve çorapla kendiniz yapabileceğiniz gibi gece bakımına özel olarak hazırlanmış el ve ayak bakımı kitlerinden de faydalanabilirsiniz.

Aloe Vera Jeller

Aloe Vera Jeller genellikle cildi çok yağlı olduğundan yağlı nemlendirici kullanmayı tercih etmeyen kişiler tarafından su bazlı bir nemlendirici olarak kullanılır veya güneş yanıklarının etkilerini hafifletmesi için özellikle soğuk yapısı nedeni ile de tercih edilebilmektedir. El ve ayaklarda oluşan kurulukların ve çatlakların derinleşmesi ciltte aşırı rahatsızlığa sebep olacağından dolayı nemlendirici sürmeden önce aloe vera jeller ile sakinleştirilmesi iyileşme sürecininin hızlandırılmasına katkı sağlamaktadır. 

Ellerin Kurumaması İçin Ne Yapmalı?

Her cilt sorununda olduğu el kurulukları ile de mücadele etmenin en iyi yöntemlerinden biri sorun ile karşılaşmadan önce gerekli önlemi almaktır. Sürekli göz önünde olduğundan dolayı el bakımı oldukça önemlidir. Bu nedenle gün içerisinde edineceğiniz bir kaç alışkanlık sayesinde daha yumuşak ellere sahip olabilirsiniz.

  1. El Yıkama Sıklığının Azaltılması
  2. Ellerinizi Yıkadığınız Suyun Sıcaklığını Kontrol Etmek
  3. Nemlendirici Özelliğe Sahip Sabun Kullanmak
  4. Nemlendiriciyi İhmal Etmemek
  5. Eldiven Kullanmak
  6. Bol Su Tüketmek

El Yıkama Sıklığının Azaltılması

El yıkamak sağlık açısından önemli olsa bile ellerinizi gün içerisinde yıkama sıklığınızı olabildiğince azaltmak ellerinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Sürekli su ve sabun ile etkileşime girdiğinde ellerinizdeki epidermis tabakası sürekli aşınarak kuruluklara hatta çatlaklara sebep olabilir. 

Ellerinizi Yıkadığınız Suyun Sıcaklığını Kontrol Etmek

Ellerinizi yıkarken kullandığınızın suyun sıcaklığı da ellerinizin kuruluğunu büyük ölçüde etkilemektedir. Çok sıcak veya çok sıcak sudan uzak durarak ellerinizin kurumasının önüne geçebilirsiniz. 

 Nemlendirici Özelliğe Sahip Sabun Kullanmak

Özellikle el yıkama sürecinde bakteri ve mikropları öldüren sabunlar cildinizdeki nemi de öldürme eğilimindedir. Bu da ellerinizde kuruluklara sebep olur. Nemlendirici içerikler ile cildinizin sağlığını destekleyecek sabunları tercih etmek ellerinizin sık yıkanmasına rağmen kurumasının önüne geçecektir.

Nemlendiriciyi İhmal Etmemek

Cilt bakımı ile her yazıda vurgulanacağı üzere nemlendiriciler cildinizin daimi dostlarıdır. Gün içerisinde ellerinizi ara ara nemlendirmek ellerinize yapacağınız en büyük iyilik olacaktır. Özellikle her el yıkamadan sonra ellerinizin nemini geri kazanmasına yardımcı olacak nemlendirici kremler kullanmak oldukça önemlidir. 

Eldiven Kullanmak

Eldiven kullanmak denilince hepimizin aklına soğuk günlerde kullanılacak kalın eldivenler gelmektedir. Bu elbette yapılması gereken ve el kuruluğunun önüne geçen bir yöntem olsa da gün içerisinde ellerinizin kimyasallar ve yabancı maddeler ile etkilişime geçtiği durumlarda koruyucu eldivenler kullanmak da oldukça önemlidir. Örneğin temizlik yaparken temizlik maddelerinden ellerinizi korumak için koruyucu eldiven kullanmanız tavsiye edilmektedir. 

Bol Su Tüketmek

Günlük su tüketimi vücudumuz üzerinde bir çok yararlı etkiye sahiptir. Vücudun dengesinin sağlanmasında ve organların düzenli bir şekilde çalışmaya devam etmesinde su oldukça kritik bir etkiye sahiptir. Günlük en az 2 litre su tüketmek epidermis tabakasının nem tutmasına yardımcı olacağından dolayı ellerinizin kurumasının önüne geçebilmek için su tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir. 

El Kuruluğuna Ne İyi Gelir Evde Çözüm

El kurulukları baş etmeye çalışırken kimyasal ürünler kullanmak istemeyenler ve evde kendi çözümlerini uygulamak isteyenler için de bir çok farklı yöntem bulunmaktadır. Evde doğal yöntemler ile el kuruluklarının üstesinden gelmek hem kolay hem de etkili yöntemler arasında yer almaktadır. 

  • Zeytinyağı
  • Muz
  • Limon Suyu

Zeytinyağı

Zeytinyağı yüksek antioksidan özelliği sayesinde bir çok derde deva olarak bilinmektedir. Bu nedenle cilt bakımı, saç bakımı gibi bir çok alanda kullanımı da oldukça yaygındır. Zeytinyağı içeriğinde sağlıklı yağ asitleri ve doğal antioksidanlar sayesinde cildinizi daha yumuşak hale getirerek ihtiyaç duyduğu nemi geri kazanmasına yardımcı olur. Zeytinyağını ellerinize hafifçe sürdükten sonra 5 – 10 dakika kadar bekletmeniz önerilmektedir. Bu sırada ellerinizi ılık bir havlu ile kapatabileceğiniz gibi hafif masaj da yapabilirsiniz. Ellerinizi nemlendirici etkili bir sabun ile yıkayıp uygun bir nemlendirici krem uyguladıktan sonra ne kadar yumuşak hissettiğinize siz bile inanamayacaksınız.

Muz

Muz hem kabuğundaki peeling etkisi hem de içeriğinde nemlendirici etki ile oldukça tercih edilen doğal nemlendiriciler arasında yer almaktadır. Muzdan tam verim alabilmeniz için tamamen olgun bir muza ihtiyacınız vardır. Önce muz kabuğu ile ellerinizi ovarak hafif bir peeling yaptıktan sonra muzu tamamen bir püre haline getirerek ellerinize sürün. Burada bekleme süresi 30 dakikayı bulduğundan dolayı bir bez yardımı ile ellerinizi kapatmanız daha uygun olacaktır. Beklemenin ardından ellerinizde kalan muzları su yardımı ile temizleyerek nemlendirici krem uygulamanız gerekmektedir. 

Limon Suyu

Limon suyu C vitamini açısından oldukça yoğun olduğundan dolayı cildinizi onarıp beslemeye de yardımcı olmaktadır. Cildinizin daha iyi görünmesini sağlayacak olan limon suyu ile ilgili en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ellerinizdeki kuruluk seviyesidir. Eğer elleriniz çatlayacak ve ufak yaralara sebep olacak kadar çatladıysa bu yaraları yakabileceği için limon suyu tedavisini uygulamanız tavsiye edilmez. Ancak çatlak ve yara olmayan bir kuruluğa sahipseniz limon suyunu bal ve karbonat ile bir krem haline getirerek ellerinize masaj yapar gibi uygulayabilirsiniz. Bu karışım ile 5 dakikalık bir hafif masaj el kuruluğu şikayetlerinizin tamamen iyileşmesine yardımcı olacaktır. 

Tavsiye İçerik: Ayak Mantarı Kendiliğinden Geçer Mi?

Sıkça Sorulan Sorular

El kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur?

El kuruluğu genellikle nem kaybı ve çevresel etkenlerden kaynaklanıyor olsa da vücuttaki bazı vitamin eksiklerinin de habercisi olabilir. Özellikle vücutta A vitamini eksikliği olması cildin kurumasına, pul pul dökülmesine ve mat bir görüntü oluşmasına sebep olabilir. Bu durumda beslenmenize A vitamini içeren besinlerin dahil edilmesi cilt kuruluklarının önüne geçecektir. Bezelye, domates, kuru kayısı ve havuç gibi besinlerde A vitamini bulunmaktadır. 

Ellerim çok kuru ve kırışık ne yapabilirim?

Ellerin çok fazla kuruması ve kırışık görünmesi genellikle nem kaybına dayanmaktadır. Kuru eldeki kırışıklıklar genellikle çatlaklar ile karıştırılmaktadır. Kuruluğa bağlı oluşan çatlamalar kırışıklık ile karıştırılsa bile ellerin nemini geri kazanması ile normale döner ve kırışık görünüm de iyileşir.

El çatlaklarına ne iyi gelir doğal yöntemler?

Elde oluşan çatlaklar eldeki epidermisin aşırı nem kaybından ve tahriş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu çatlakların iyileşmesi için ellerin iyice nemlendirilmesi gerekmektedir. Nemlendirme için doğal içeriğe sahip el kremlerinden yardım alınabileceği gibi bal, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı gibi içeriklerin uygulanması ile de el çatlakları iyileştirilebilir.

El kuruması ve çatlamasına ne iyi gelir?

El kuruması ve çatlamasından şikayet edenlerin bir çoğunda doğru nemlendirme ve bakım adımları ile bu şikayetlerin önüne geçildiği görülmüştür. Hava değişimlerinde elleri doğru şekilde korumak, uygun sabunlar kullanmak ve doğru nemlendirici kremleri düzenli aralıklar ile uygulamak el kuruması ve çatlamasına iyi gelmektedir. 

Ellerim soğuktan çatlıyor ne yapmalıyım? 

Özellikle kış aylarında karşılaşılan bu sorun için soğuk havalardan ellerinizi koruyacak eldivenlerin kullanması, yaz aylarına oranla daha yoğun nemlendiricilerin tercih edilmesi ve düzenli olarak gece bakımlarının yapılması tavsiye edilmektedir. 

Kışın eller neden kurur? 

Kış aylarında ellerin kurumasının en büyük nedenlerinden biri soğuk hava ve rüzgarın etkisi ile epidermisde bulunan nem tabakasının zarar görmeye başlamasıdır. Bu nedenle özellikle kış aylarında cildin nemini geri kazanması için belirli aralıklar ile nemlendirilmesi oldukça önemlidir. 

Kuru ve çatlak ellere ne iyi gelir?

Kuru ve çatlak elleri doğru bakımlar ile kısa süre içerisinde iyileştirebilirsiniz. Düzenli olarak nemlendirici kullanmak, ellerinizi yıkadığınız sabunun nem tabakasını destekleyecek nitelikte olması, bol su tüketimi ve ellerinizi çevresel etkenlerden korumak kuru ve çatlak ellerinizin kısa süre içerisinde iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Bu yazımızda el ve ayak kurumasına ne iyi gelir sorusunun cevabını verirken el ve ayak kurumasının nedenleri, alınabilecek önlemler ve doğal çözüm yolları ile ilgili de paylaşımlarda bulunduk. El ve ayak bakımı ve çok daha fazlası için sitemizdeki diğer makaleleri inceleyebilirsiniz.

2 Replies to “El ve Ayak Kurumasına Ne İyi Gelir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir