Günlük hayatta hepimizin başına gelebilecek olan ayak mantarı problemi, özellikle bulaşıcı bir deri problemi olması ile daha da göz korkutucu olabilir. Ayak mantarı dediğimiz deri problemi; ayakta kaşıntı, kabarıklık, soyulma, ve hatta tırnakta sararma, soyulma şeklinde zuhur edebilir. Ayak mantarı kendiliğinden geçer mi? sorusuna cevap vermeden önce ayak mantarının hangi koşullarda ürediğini bilmekte fayda var.

Ayak Mantarı Kendiliğinden Geçer Mi?  Ayak Mantarı Tedavisi İçin Çözümler

Ayak Mantarı Hangi Durumlarda Oluşur?

  1. Ayağın uzun süre ayakkabı içinde kalması sonucuyla ayağın aşırı terlemesi, 
  2. Ayakların yıkandıktan sonra yeteri kadar kurulanmaması,
  3. Uzunca spor yapmak, 
  4. Ayakta yaraların olması 

Gibi faktörler ayak mantarının oluşması için zemin hazırlar.

Kolayca bulaşabilen ayak mantarı konusunda ortak kullanım alanlarında daha çok dikkat edilmesi gerekilir. Ayakkabı, çorap ve terliklerinizin kişisel olması; spor salonu, yüzme havuzu ve hamam gibi yerlerde yere kesinlikle çıplak ayakla basılmaması gerektiğini hatırlatırız. 

Ayak mantarı tedavisi için doktora gitmek en etkili çözümdür. Bununla birlikte gerek tedaviyi evde de yapabilirsiniz. Fakat bu, ayak mantarının kendiliğinden geçeceği anlamına gelmez. 

Uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri için okumaya devam edebilirsiniz.

Ayak Mantarı İçin Evde Tedavi Yöntemleri

Ayağınızda kaşınma, döküntü ve koku varsa ayak mantarınız olabilir. Ayak mantarı probleminiz ilerlemeden evde bitkisel yollarla da tedavi edebilirsiniz. Ayak mantarı için evde tedavi yöntemlerini sizin için derledik:

Ayak Mantarı İçin Evde Tedavi Yöntemleri

  1. Kına
  2. Karbonatlı Su
  3. Elma Sirkesi
  4. Çay Ağacı Yağı
  5. Lavanta Yağı
  6. Kekik Yağı ve Zeytinyağı

Kına

Eski zamanlardan beri ayak mantarı tedavisi için kullanılan kına, hem bitkisel hem de ayak bakımı için iyi gelen bir üründür. Ayağınızdaki mantar için kına yakarak ayak kokusunu önleyebilir, özellikle yeni başlayan ayak mantarının ilerlemesine mani olabilirsiniz. 

Karbonatlı Su

Koku ve ayak kaşıntısının ilerlememesi için her gece ayağınızı karbonatlı suda bekletmenizi öneririz. Bu şekilde ayak temizliği sağlanacak ve ayak mantarının önüne geçmiş olacaksınız. Karbonatlı su, doğal bir tedavi yöntemidir. 

Elma Sirkesi

Elma sirkesi bilindiği üzere harika bir antibakteriyel üründür. Antibakteriyel özelliği ile ayak mantarı tedavisi için de kullanılabilir. Elma sirkesi ile ayak mantarını tedavi etmek için bir kabın içine 1 bardak kadar elma sirkesi ve su koyun. 20 dakika ayaklarınızı elma sirkeli suda beklettikten sonra kurulayın. Bu şekilde ayak mantarınızdan kurtulucaksınız. 

Çay Ağacı Yağı

Ayağınızdaki mantardan kurtulmakla birlikte ayaklarınızın güzel kokmasını ve bakım yapmak istiyorsanız çay ağacı yağı kullanabilirsiniz. Çay ağacı yağı, ayak mantarının yarattığı kokuyu alır ve tedavi sağlar. Geceleri ayağınıza çay ağacı yağı ile masaj yapabilirsiniz. 

Lavanta Yağı

Kokusu ile çocukluğumuzu hatırlatan lavanta yağı, ayak mantarı tedavisinde kullanılan bitkisel bir yağdır. Ayaklarınız ve parmak aralarına lavanta yağı ile masaj yapıp kötü kokunun önüne geçebilir ve kısa vadede ayak mantarınızı yok edebililirsiniz. 

Kekik Yağı ve Zeytinyağı

Doğal antioksidan özelliği taşıyan zeytinyağı ile kekik yağı karışımı sayesinde ayak mantarından kurtulabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı kekik yağını karıştırıp ayaklarınıza yedirdikten sonra pamuklu çorap giyebilirsiniz. Bu işlemi gece yapmanızı öneririz. 

Ayak Mantarı Tedavisi İçin Ne Yapılmalı?

Ayak mantarını tedavi etmek için yapmanız gereken şey günlük hayatınızda bazı noktalarda önlem almanız. Ayak mantarının bulaşabileceği spor salonu, soyunma kabinleri, hamam ve benzeri ortamlarda terlik kullanmalısınız. Bununla birlikte her gün ayaklarınızı yıkamalı ve pamuklu çorap tercih ederek ayaklarınızın terlemesini önlemeniz gerekir. Ayakların yıkandıktan sonra tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda ayak için pudra kullanmak da olası mantar probleminin önüne geçecektir. 

Ayak mantarı tedavisi için randevu almanız gereken bölüm cildiyecidir. Tedavi sürecinde krem ve sprey kullanabilirsiniz. Fakat tedavinin sonuç vermesi için günlük ayak bakımını ihmal etmemek gerekir. Aksi halde mantar tekrarlayacaktır. 

Tavsiye İçerik: El ve Ayak Kurumasına Ne İyi Gelir?

Tavsiye İçerik: Ayak Topuk Sertleşmesine Ne İyi Gelir?

Sıkça Sorulan Sorular:
Ayak Mantarı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ayak mantarı tedavi edilmezse ayak tabanı kalınlaşır ve ayak mantarı tırnaklara sıçrayıp ayak tırnaklarınızda da mantar oluşturabilir. Bu yüzden ayak mantarı ciddiye alınmalı ve gerekli tedavi hemen uygulanmalıdır. 

Vazelin Ayak Mantarına İyi Gelir mi?

Vazelin birçok konuda kolaylık sağlayan bir ürün olmasına karşın anti-mantar ürünü değildir. Vazelin nemi tuttuğu için mantarla savaşmaktan ziyade daha kötü etkileyebilir. Mantar tedavisi için hindistan cevizi yağı gibi doğal yağların kullanılması daha etkili olabilir. 

Ayak Tırnağı Mantarı Nasıl Geçer?

Ayak tırnağı mantarı için reçeteli krem kullanılması gerekir. Bununla birlikte oral yolla da tedavi yapılarak 6-12 hafta içinde tırnak mantarının tedavisi hedeflenir. Bu süre zarfında tırnakların ayak tırnağının uzatılmaması ve gerekli hijyenik bakımların yapılması doğru olacaktır. 

Ayak mantarı kendiliğinden geçer mi? konulu yazımızı beğendiyseniz, ayak mantarı tedavisi ve ayak bakımı ile ilgili bilgilerden memnun kaldıysanız diğer yazılarımıza da göz atmayı, ayak mantarı ile ilgili sorularınız için yorumlar kısmından bize yazmayı ihmal etmeyiniz.

One Reply to “Ayak Mantarı Kendiliğinden Geçer Mi?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir