El bakımı ne kadar önemliyse, ayak bakımı da bir o kadar dikkat etmemiz gereken bir konu. Günlük hayatta bazı alışkanlıklar sonucu veya bakım ihmali sonucu ayak topuklarında sertleşme oluşabilir

Ayak topuğunda sertleşmenin en yaygın görüldüğü kişiler çoğunlukla bütün gün ayakta duran, kuru cilde sahip olan veya ayak nasırına sahip insanlardır. 

Ayak topuğu sertleşmesinden muzdaripseniz ve evde çözüm arıyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz

Ayak Topuk Sertleşmesine Ne İyi Gelir? Ayak Topuk Sertleşmesine İyi Gelecek Şeyler

Ayak Topuğu Sertleşmesi Neden Olur?

Ayaklardaki topuk kısmı, cildin en kalın katmanı olduğu için sertleşmeye ve çatlamaya müsaittir. Bu nedenle ayak topuğu sertleşmesi yaşamadan evvel buna mani olmak ve düzenli ayak bakımı yapmak en mantıklısı. Fakat yine de ayak topuğu sertleşmesi yaşıyorsanız ve neden olduğunu bilmiyorsanız size açıklayalım

Ayak topuğu sertleşmesinin en yaygın sebebi bütün gün ayakta durulması sonucu hava almayan ayaklar ve ayakkabı içinde durulmasıdır. Bunun için kullandığımız ayakkabı önem arz eder. Bununla birlikte düzenli olarak bakımı yapılmayan ayakların tabanları kalınlaşır. Bu vesileyle kan dolaşımı yavaşladığı için cildin elastiki özelliği azalır ve ayak topuğu sertleşmesine yol açar. 

Ayak topuğu sertleşmesi herkesin başına gelebilir. Düzenli bakım yapılmadığında, sürekli çıplak ayakla yere basılması durumunda, duştayken ayağı ölü deriden arındırmak adına vakit ayrılmadığında topuk çatlaklarla karşılaşmak epey muhtemeldir. 

Ayak Topuğu Sertleşmesine Doğal Çözümler

Ayak topuğu çatlaması çoğunlukla medikal bir müdahale gerektirmez. Ancak düzenli bakım ile topuklarınızdaki sertleşme ve kuruluktan kurtulamıyorsanız medikal destek alabilirsiniz. Ayak topuğu için vereceğimiz doğal malzemeler çoğunlukla hepimizin evinde olan veya aktarlardan bulabileceğimiz malzemelerdir.

  1. Limon
  2. Bitkisel Yağlar 
  3. Vazelin
  4. Nemlendirici
  5. Bal
  6. Pirinç Unu

Limon

Limon kestikten sonra ellerine sürmeyi sevenler limonun cildi yumuşatan özelliğini bilir. Cilde iyi gelen limon, kurumuş ayak topuklarını da tedavi eder. Yapmanız gereken ayağınızı koyacağınız bir leğen bulup ılık suyla doldurmak. Ardından bu suya azıcık limon suyu dökün. Ayağınızı 15 dk bu suyun içinde beklettikten sonra ponza ile ayağınızdaki ölü deriden kurtulun. Yalnız suyun sıcak olmamasına, ılık olmasına dikkat edin. Sıcak su cildi kurulaştırabilir. 

Bitkisel Yağlar 

Hepimizin evinde bulunan ya da aktarlardan bulabileceğimiz bitkisel yağlar sırasıyla: zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı ve badem yağıdır. Bu yağlar cilde nem verirken, topuktaki çatlak ve kuruluğu da ortadan alır. Ayaklarınızı yumuş yumuş yapmak için önce ayaklarınızı ılık suda bekletip yumuşatın. Ardından ponza ile ölü derilerden arındırın. Seçtiğiniz bitkisel yağlardan birini sürüp üstüne de çorap giydikten sonra huzurla uyuabilirsiniz. 

Vazelin

Birçok problemi tedavi ederken kullanılan vazelin, tek başına veya karışım halinde kullanılabilinir. Bitkisel yağlar gibi vazelini de ayağınızı ılık su ile yumuşatıp ponza ile ölü deriden arındırdıktan sonra kullanmanızı öneririz. Dilerseniz vazelini birkaç damla limon suyu ile karıştırıp da ayaklarınıza sürebilirsiniz. Ayak topuğunuzdaki sertleşme geçene kadar vazelin kürünü uygulayabilirsiniz. 

Nemlendirici

Günlük hayatta vücudunuz, elleriniz ve özellikle ayaklarınız için düzenli kullandığınız bir nemlendiriciye sahip olmak uzun vadede olası topuk çatlakları ve kuruluğu için önlem olacaktır. Bu vesileyle, hele bir de kuru bir cilde sahipseniz cildinizi nemlendirmiş olacaksınız. Üstte de anlattığımız gibi ayaklarınızı ılık suda bekletip ponza ile ölü deriden arındırdıktan sonra nemlendiricinizi sürüp çorap giyebilirsiniz. Bu şekilde her sabah yumuşak ve sağlıklı ayaklar ile uyanmış olacaksınız. 

Bal

Doğal şifa kaynağı olan bal, topuklardaki kuruluğu çözme garantilidir. Doğal antibakteriyel ve nemlendirici özelliğe sahip balı topuk çatlaklarında kullanmak için ılık suyun içine bir miktar bal karıştırdıktan sonra ayağınızı yumuşatmalı, ardından ponza ile ayağınızı temizlemelisiniz. Bu yöntemi dilediğinizde uygulayabilrsiniz. 

Pirinç Unu Peelingi

Pirinç unu sayesinde ayak topuklarınıza doğal peeling yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler 1 avuç pirinç unu, birkaç çay kaşığı bal ve sirke suyu. Bu malzemeleri karıştırıp macun haline getirdiken sonra ayağınıza ovalayarak sürün. Daha iyi sonuç almak için peeling öncesi ayaklarınızı ılık suda beklettikten sonra ponza taşı ile temizleyin. 

Tavsiye İçerik: Ayak Mantarı Kendiliğinden Geçer Mi?

Sıkça Sorulan Sorular
Ayak Topuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Ayak topuğu temizlemesi topuktaki kalın deriden kurtulmak ve kan dolaşımını hızlandırıp ayak sağlığına katkıda bulunmak amacıyla yapılır. Bunun için bitkisel yağlardan destek alabilir, ayak peelingi yapabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce ayağınızı ılık suda bekletip yumuşatmayı, ardından ponza taşı yardımıyla ölü deriden arındırmayı ihmal etmeyin. 

Ayak Soyma Maskesi Nasıl Yapılır?

Çatlamış ayaklar veya düzenli bakım yapılmayan ayaklarınız için maske yaparak ölü deriden arındırabilirsiniz. Ayak soyma maskesi için ihtiyacınız olan malzemeler 2 çorba kaşığı sirke ve 1 çorba kaşığı kil tozu. Bu malzemeleri karıştırıp kıvam verdikten sonra ayağınıza ovalayaral sürün ve streç film ile kaplayın. 30 dakika sonra ılık suyla yıkayın. 

Vücut Kremi Ayağa Sürülür mü?

Konu nemlendiriciye gelince hangi ürünü nereye sürdüğümüzü önemsemeyebiliriz fakat bu çok gene bir yanılgıdır. Her bölgenin kendine özel içerikleriyle üretilmiş nemlendiriciye ihtiyacı vardır. Mesela ayak için kullandığını bir el kremi, içinde bulunan bazı içerikler sonucu ayağınızı kurutabilir ve var olan ayak sorunlarınızı kötüleştirebilir. 

Ayak topuk sertleşmesine ne iyi gelir? ile ilgili yazımızı faydalı bulduysanız diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. Ayak kuruluğu veya ayak sertleşmesi hakkında merak ettiklerinizi yorumlar kısmından yazmayı ihmal etmeyin.

2 Replies to “Ayak Topuk Sertleşmesine Ne İyi Gelir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir