Tırnaklarınızı yemeyi durduramıyor olabilirsiniz. Tırnak yemek, tırnak koparmak sağlıklı olmaması ile birlikte estetik gözükmemesi yüzünden de kişiyi mutsuz edebilir. Tırnak yeme alışkanlığı, küçüklükten itibaren stres bozukluğu sonucu veya sadece tırnak yiyen anne babanın taklit edilmesi ile başlayabilir.

Tırnak yeme hastalığının nedenleri arasında stres, en çok bilinen neden olsa da bebeklik döneminden gelen; parmak emme alışkanlığının bir uzantısı olabilmekle birlikte ebeveynlerden öğrenilen bir davranış da olabilir. 

Tırnak yeme alışkanlığını bırakmak için uygulayabileceğiniz bazı tedaviler fiziksel yöntemlerden ziyade konuyu uzman psikologlarla konuşmak ve sorunun nedenini öğrenerek tedavi uygulamakla çözülebilir. Bununla birlikte tırnak yeme alışkanlığınızı evde tedavi yöntemleri ile azaltabilir, tamamen kurtulabilirsiniz. Tırnak yemeyi bırakmak zor olsa da imkansız değil. Yazımıza devam etmeden önce de şunu belirtmek isteriz ki düzenli bakım yapılan tırnak ve tırnak etleri estetik olarak sizi daha memnun edeceği için tırnaklarınızı daha az yiyeceksiniz. 

Tırnak yeme alışkanlığının ne olduğunu anladığımıza göre, tırnak yeme probleminden evde tedavi yöntemleri ile nasıl çözüme kavuşturacağımıza da bakabiliriz. Yazımızı okumaya devam ederek kendiniz için en uygun çözümü bulabilirsiniz. 

Tırnak Yeme Nasıl Bırakılır? 5 Doğal Çözüm

Tırnak yeme problemine sahipseniz ve tırnaklarınızın görüntüsünden rahatsız oluyorsanız, tırnak yeme alışkanlığından kurtulmak istiyorsanız evde uygulayabileceğiniz birkaç tedavi ile tırnak yeme hastalığından kurtulabilirsiniz. Bu yöntemler sırasıyla:

  1. Sarımsak ve Limon Kürü
  2. Çay Ağacı Yağı
  3. Meyan Kökü
  4. Sakız Çiğnemek
  5. Papatya Çayı ile Rahatlamak

Sarımsak ve Limon Kürü

Tırnaklarınızı yediğiniz için oluşan tırnak bozulmaları ve kanayan etlerinizi tedavi etmek için sarımsak ve limon karışımı hazırlayın. Dilediğiniz kadar sarımsak ve limon eklediğiniz bu karışımı tırnaklarınıza, tırnak etlerinize sürün. Hem tırnak etlerinizi rahatlatıcak olan bu karışım, kokusu sayesinde de elinizi ağzınıza götürdüğünüzde sizi rahatsız edecektir. Tabi bu karışımı evde olacağınız bir gün yapmanızı öneririz. Aksi halde sarımsak kokusundan rahatsız olacak tek kişi siz olmayabilirsiniz. 

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı sayesinde tırnaklarınıza bakım yapacak, aynı zamanda acı tadı sayesinde kısa sürede tırnaklarınızı yemekten vazgeçeceksiniz. Gece uyumdan evvel tırnaklarınıza çay ağacı yağı ile masaj yaparsanız tırnaklarınız ve etleriniz beslenmiş olacak. Tırnaklarınız güzel gözüktükçe zaten koparmak istemeyeceksiniz. 

Meyan Kökü

Bu sefer size vereceğimiz yöntem, direkt olarak tırnak bakımını etkilemese de tırnağınızı yemekten alıkoymak için yapabileceğiniz bir şey olacak. Meyan kökü, stres yüzünden tırnağınızı yemek yerine çiğneyebileceğiniz bir ürün. 

Sakız Çiğnemek

Stres yüzünden tırnaklarınızı yemeye başladıysanız, üstte de verdiğimiz yöntem gibi sakızı da aynı şekilde oyalanmak ve tırnaklarınızı yememek için çiğneyebilirsiniz. Sakız çiğneyerek hem tırnaklarınıza zarar vermeyecek hem de çene kaslarınızı çalıştırmış olacaksınız. 

Papatya Çayı ile Rahatlamak

Papatya çayı direkt tırnak yemenin önüne geçmeyen bir yöntem olsa da, stres yüzünden tırnak yeme alışkanlığınıza iyi gelebilir. Unutmayın ki önemli olan sakin bir ruh halinde olmak. Bu yüzden papatya çayı dışında sizi sakinleştiren başka çayları da rahatlamak için kullanabilirsiniz. 

Tırnak Yemenin Zararları Nelerdir?

Tırnak yemek bırakması zor olabilen bir alışkanlık olması ile birlikte uzun vadede vücudumuza zarar veren yan etkileri olabilir. Bu etkenlerden en önemlisi tırnaklarımızdaki bakterilerin ağız yoluyla vücuda girebilmesi. Tırnak yemenin başka bir uzun dönemli sonucu ise ağız içi enfeksiyonlardır. Ağız içi enfeksiyonlar, diğer enfeksiyonlara nazaran iyileşmesi daha uzun sürer. Bu yüzden ellerinizin temiz ve bakımlı olması önem arz eder.

Tırnaklarınızı uzun süredir koparan, yiyen biriyseniz tırnaklarınızın şeklinin değiştiğini göreceksinizdir. Bu yüzden kendinize en uygun gördüğünüz tedavi yöntemi ile tırnaklarınızı yemeyi bırakarak tırnaklarınızın sağlığı ve bakımlı tırnaklar için bir adım atmış olacaksınız. 

Tırnak yeme sonucu oluşabilen bir diğer sağlık problemi bağırsak parazitlerinin çoğalmasıdır. Tırnakları ısırmak ve yutmak sonucu oluşan birikmeyle bağırsak parazitlenmesi oluşabilir. Bağırsak parazitlenmesi dışında tırnakların yutulması sonucu mideniz sindiremediği için tırnak yemek mideye ve bağırsaklara zarar verir.

Tavsiye İçerik: El ve Ayak Kurumasına Ne İyi Gelir?

Sıkça Sorulan Sorular:
Tırnak Uzatmak İçin Ne Yapılmalı?

Tırnaklarınızı uzatmak istiyorsanız öncelikle tırnaklarınızı sağlamlaştırmalı, dış etkenlere karşı koruduktan sonra uzatmak için zeytinyağı, hindistan cevizi yağı veya keten yağı gibi kolay ulaşılabilen ürünlerle besleyerek uzamasına katkı sağlamalısınız. 

Tırnak Sararmasını Önlemek İçin Yapılacaklar

Tırnak sararmasının en yaygın nedeni ara vermeden oje sürmektir. Yapacağınız ilk şey oje sürmeye bir süre ara vermekle birlikte çeşitli karışımlarla tırnak kürü yapmak olacak. Bunun için yoğurt ve karbonat karışımı, limonlu ılık su, menekşe yağı gibi karışım ve ürünler ile tırnaklarınıza maske yaparak tırnak sararmasının önüne geçebilirsiniz. 

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması, günlük hayatta kişiye acı verecek kadar tırnağın ete batması durumudur. Bu durumu engellemek veya geçici olarak acısını azaltmak için uygulayabileceğiniz bazı ev yapımı tedaviler mümkün. İltihapların temizlenmesi amacıyla ve batan tırnağı rahatlatmak amacıyla elma sirkesi koyduğunuz kapta 15 dakika ayağınızı bekletip törpü yapabilirsiniz. Bu şekilde tırnak batmasını geçici olarak tedavi edebilirsiniz. 

Tırnak yemeyi bırakmak ve tırnak bakımı için verdiğimiz tavsiyeler üstüne yazımızı beğendiyseniz başka yazılarımızı da okumayı unutmayın. Tırnak yemek, tırnak koparmak hakkında var olan sorularınızı bize yorumlar kısmından yazmayı ihmal etmeyin. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir