Kulak içi siyah noktalar, tıkalı gözeneklerin neden olduğu bir tür cilt problemi durumudur. Gözeneklerinizi tıkayan ve sertleşmiş bir madde oluşturan yağ, ölü deri hücreleri ve kir birleşiminden kaynaklanmaktadır. 

Siyah noktalar genellikle T bölgelerinde daha sık görülürse, vücudun herhangi bir yerinde olabilmektedirler. Özellikle kulak içerisinde veya çevresinde olduklarında daha da rahatsız edici hale gelirler. Kulaklar siyah noktalara karşı daha hassastır. Bu da temizliğinin daha zor anlamına gelmesini ifade eder.

Kulak içi siyah noktalar nasıl temizlenir? Sorusuna yanıt arıyorsanız bu yazımız tam da size göre önerilerimizden faydalanmak için okumaya devam edebilirsiniz.

Kulak İçinde Siyah Noktalara Ne Sebep Olur ?

Herkesin yağ bezleri vardır. Aslında bunlar cildin doğal nemlenebilmesi için gerekli olan bir durumdur. Yağ bezleri, yalnızca fazla aktif hale gelip aşırı sebum ürettiklerinde problem haline gelebilir. Bu durum genellikle yağlı veya karma cilt tiplerine sahip kişilerde görülür.

Aşağıdaki risk faktörleri tıkanmış gözeneklerinin sayısını arttırarak daha fazla siyah noktaya sebep olabilir:

 Kulak İçinde Siyah Noktalara Ne Sebep Olur ?

  • Hormonal Dalgalanma
  • İlaçlar
  • Ölü Cilt Hücrelerinin Temizlenmemesi
  • Aşırı Vücut Yağı Üretmek
  • Dengesiz Beslenme

Beyaz noktalar da tıkanmış gözeneklerden kaynaklansa da, kapalı kafaları vardır.

Kulak İçi Siyah Noktalar Nasıl Temizlenir?

Kulağımızın içindeki siyah noktalar sağlık açısından bir zarar teşkil etmese de hoş bir görünüme sahip değillerdir.

Kulak içindeki siyah noktalardan kurtulabilmek için vücudunuzun diğer bölgelerindeki siyah noktalardan kurtulma yöntemlerinden faydalanabiliriz. 

Ancak aradaki fark, kulaklarınızdaki derinin daha hassas olması ve tam olarak o bölgeyi göremediğiniz için daha dikkatli olunması gerektiğidir.

  1. Kulak Temizliği
  2. Pul Pul Dökülme
  3. Akne İlacı
  4. Çay Ağacı Yağı
  5. Çıkarmayı Deneyin
  • Kulak Temizliği 

Kulaklarınızda birikebilecek fazla yağı, ve kiri temizlemenin en iyi yollarından biri kulaklarınızı her gün yıkamaktır. 

Bunu duşta yapmak oldukça kolaydır. Parmaklarınızı veya yumuşak bir bez yardımıyla yapabilirsiniz.

  • Pul Pul Dökün

Pul pul dökme yöntemi cilt tonunuzu matlaştıran ve gözeneklerinizi tıkayan ölü deri hücrelerinin atılmasına yardımcı olur. Buna kulaklarınız da dahildir.

Haftada bir kez kulaklarınızı çevreleyen hassas cilde nazikçe peeling yapabilirsiniz.

  • Akne İlacı

Bazı akne ilaçları, hassas kulaklarınızın içindeki ve çevresindeki siyah noktaların çıkarılmasına da yardımcı olabilir. 

Salisilik asit, gözenekleri açarak ve ölü deri hücrelerini temizleyerek çalışan yararlı bir reçetesiz ilaçtır.

Salisilik asit çok sayıda akne ürününde mevcuttur. Uygulanırken cildinizin tahriş olmaması adına dikkatli olunması gerekmektedir.

  • Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu da siyah noktaların geçmesinde oldukça etkilidir.

Bir parça pamuğa iki üç damla çay ağacı yağını damlattıktan sonra siyah noktalarınızın üzerine sürebilirsiniz. 

Kulağınızın içindeki siyah noktalar geçene kadar bunu günde 1-2 defa uygulayabilirsiniz.

  • Çıkarmayı Deneyin

Çıkarmayı denemek, inatçı siyah noktalar için son çare olabilir. Tırnak veya saç tokası kullanmak yerine, cildinizde iz veya kesik bırakmayacak bir çıkarma aleti satın almalısınız. 

Yine de, profesyonel düzeydeki çıkarma araçlarını bile kulaklarınızda kullanmak zor olabilir.

İlk olarak, tıkalı gözenekleri yumuşatmak için bölgeyi ılık bir bez ile temizleyin. Strelize edilmiş bir çıkarıcı ile siyah noktanın kenarına metal halkayla basarak çıkarıp temizleyin.

Aleti doğrudan siyah noktanıza bastırmadığınızdan emin olmalısınız. Bu hassas kulaklarınızdaki cildinizin yırtılmasına neden olabilir. İşiniz bittiğinde kulağınızı yıkayabilirsiniz.

Dermatoloğunuzu Ne Zaman Görmelisiniz?

Evde siyah nokta giderme yöntemleri bazı kişilerde işe yarasa da her durumda işe yaramaz. 

Siyah noktalarınız kulaklarınızda geri geliyorsa veya bölge genelinde yaygın bir vakanız varsa, dermatoloğunuza görünme vakti gelmiş olabilir.

Bir dermatolog, kulaktaki siyah noktalara birkaç farklı şekilde yardımcı olabilir. Profesyonel çıkarma araçlarıyla, siyah noktaları güvenli ve derinlemesine çıkarabilirler.

Bu, kulağınızın içini veya arkasını çok iyi göremeyeceğinizden dolayı, çıkarmaları sizin yapmanızdan çok daha etkili olabilir.

Kulaklarınızda ve vücudunuzun diğer bölgelerinde tekrarlayan siyah noktalarınız varsa dermatoloğunuz size akne ilacı yazabilir. 

Bu ürünlerin birçoğunun cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle yanıkları önlemek için bol miktarda güneş kremi kullandığınızdan emin olun.

Gelecekteki Siyah Noktaların Oluşması Nasıl Engellenir?

Kulağınızdaki siyah noktalardan kurtulmanın bir başka yolu da, en başta onları önlemeye yardımcı olmaktır. Bu görev, kulaklarınızı temiz tutmaya ve fazla yağdan arındırmaya bağlıdır. 

Tedavilerin çoğu siyah noktanın kendisini birebir tedavi etmez, ancak diğerlerinin oluşmasını engeller. Aşağıdaki adımları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Her gün kulaklarınızı yıkayın. Kulaklarınızdaki fazla yağı almak, o bölgedeki tıkanmış gözeneklerin sayısını azaltabilir. 
  • Saçınızı günlük olarak şampuanlayın. Bu saçınızdan kulaklarınıza yağ ve kir birikmesini önlemeye yardımcı olur. Bu yıkamayı atlamanız gerekiyorsa, kuru bir şampuan kullanın ve saçınızı geriye doğru toplayın.
  • Kulağınıza değen nesneleri haftalık olarak yıkayın ve temizleyin. Bunlar kulaklıklar,yastık kılıfları,cep telefonları ve kulaklarınızın düzenli olarak maruz kaldığı diğer öğeleri içerir.
  • Siyah noktaları parmaklarınızla veya tırnaklarınızla patlatmaktan kaçının. Sonuçta, bu tahrişe neden olabilir ve daha fazla kesintiye yol açar. Ayrıca yara izi de oluşabilir.
  • Akne ürünlerini önerilenden daha fazla uygulamayın. Kulaklarınızın içindeki ve çevresindeki cilt hassastır ve çok fazla akne ürünü nedeniyle tahrişe daha yatkındır.   
  • Cildinizi çok fazla kurutmamaya özen gösterin. Cilt kurudukça yağ bezleriniz daha fazla sebum üretebilir ve bu da daha fazla siyah noktaya yol açabilir.

Tavsiye İçerik: Burundaki Siyah Nokta Görünümü Nasıl Geçer?

Sıkça Sorulan Sorular:
Siyah Nokta Temizlenmeli Mi?

Siyah noktaları sıkarak temizlememeliyiz. Bu hem siyah nokta oluşumunu arttırır hem de siyah noktanın yerinde iz kalmasına neden olur. Bu yüzden siyah noktaları sıkmak yerine yazımızdaki temizleme önerilerini tercih edebilirsiniz.

Siyah Nokta Kendi Kendine Geçer Mi?

Siyah noktalar temizlenmediği sürece kendi kendine geçmezler. Aksine siyah noktalar varlığını korumakla kalmayıp kendini de yenilemeye devam etmektedirler.

Yani dışarıdan bir etki olmadığı sürece siyah nokta oluşumu devam etmektedir. Bu nedenle kendi kendine geçmesini beklemek yerine temizleme yöntemlerinden faydalanmalısınız.

Diş Macunu Siyah Noktalara İyi Gelir Mi?

Diş macunu yöntemi çok fazla önerilse de doğru değildir. Uzmanlar tarafından onaylanmamış bir yöntemdir. Sebebi ise diş macununun gözeneklerin kurumasına neden olmasıdır. 

Yazımızda kulak içi siyah noktalar nasıl temizlenir? Adlı başlığı ele aldık. Bunun yanında kulak içi siyah noktaların neden olduğu ve nasıl önlenebileceğini de aktarmış olduk. Yazımızı beğendiyseniz ve önerilerimizden yararlandıysanız yorum yapmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir