Burun üstündeki siyah noktalar, günlük hayatımızda gittikçe yaygınlaşan ve genellikle gözle dikkat çeken bir durumdur. 

Bu noktalar cilt yüzeyine yükselen sivilcelerdir. Bir gözenek tıkandığında veya kapandığında beyaz nokta olarak bilinir. Ancak üst kısım açık kaldığından siyah nokta oluşmaktadır.

Burnunuzdaki siyah noktalarla sorun yaşıyorsanız ve burundaki siyah nokta nasıl geçer? sorusunu merak ediyor iseniz yazımızdan faydalanıp okumaya devam edebilirsiniz.

Siyah Nokta Nedir Ve Neden Oluşur?

Siyah noktalar bir sivilce türü olup ciltte aşırı yağ ve ölü derinin birikmesiyle oluşur. Koyu renkli leke gibi görünebilirler. 

Özellikle burun üstünde ortaya çıkıp rahatsız edici bir görüntüye neden olabilmektedirler. Burundaki siyah noktaların neden oluştuğu etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Burunda Siyah Nokta Neden Çıkar Madde Made

  1. Cilt temizliğinin doğru yapılmaması
  2. Cilt tipinin yağlı olması
  3. Genetik yatkınlık
  4. Yanlış ürün kullanılması
  5. Yoğun terleme
  6. Hormonal değişiklikler 

Burunda Siyah Nokta Neden Oluşur?

Burun üstündeki siyah noktalar genellikle liflerin tıkanmasından dolayı oluşmaktadır. 

Cilt kuruluğu, hormonal dengesizlikler, kötü beslenme ve bazı siyah nokta için üretilen ürünlere bağlı olarak da burun üstündeki siyah nokta oluşumu etkilenebilmektedir.

Burundaki Siyah Nokta Görünümü Nasıl Geçer?

Burundaki siyah nokta görünümünün geçmesi için öncelikle cilt sağlığını korumak çok önemlidir.

  1. Yüzünüzü Günde Mutlaka İki Kez Yıkayın
  2. Siyah Nokta Bantlarını Deneyin
  3. Yağsız Güneş Kremi Kullanın
  4. Pul Pul Dökülmesini Sağlamak
  5. Kil Maskesi
  6. Kömür Maskeleri 
  7. Salisilik Asit 

Yüzünüzü Günde Mutlaka İki Kez Yıkayın

Gece yüzünüze bulaşmış olabilecek kir veya bakterileri temizlemek için sabahları yüzümüzü yıkamamız gerekmektedir. Ayrıca yastık kılıflarını düzenli olarak değiştirmek de cilt sağlığımız için daha uygundur.

Burnun daha fazla yağ üretmesine neden olabilecek aşırı temizlemeye dikkat etmeniz gerekmektedir.

Siyah Nokta Bantlarını Deneyin

Siyah nokta bantları, bir cilt katmanını geçici olarak kaldırır ve bununla birlikte genellikle siyah noktayı oluşturan oksitlenmiş yağ ve kir gelir.

En iyi sonuçları elde etmek için, gözenekleri açmak üzere önceden yüzünüzü (örneğin, çok dikkatli olmak üzere bir tencere kaynar su üzerinde) buharlamayı deneyebilirsiniz.

Siyah nokta bantları gözeneklerin geçici olarak daha küçük görünmesini sağlayabilseler de, aynı zamanda cilde yardımcı olan önemli doğal yağları ve kıl köklerini öldürebilir.

Sürekli olarak siyah nokta bantlarını yapmak tahrişe ve kuruluğa neden olabilmektedir. Bu yüzden kullanımına dikkat edilmelidir.

Yağsız Güneş Kremi Kullanın

Aşırı yağın neden olabileceği, cildin üzerine güneş kremi sürmek biraz tuhaf gelebilir. 

Ancak siyah nokta görünümünün artmaması için yağsız güneş kremlerini tercih edebilir ve cildinizin türü ne olursa olsun yağlı, kuru veya hassas güneş kremi sürmelisiniz.

Pul Pul Dökülmesini Sağlamak

Pul pul dökülmeyi düşündüğünüzde, sert veya kaba bir şekilde ovma olarak düşünebilirsiniz. Fakat bunlar sivilceleri ve siyah noktaların daha fazla artmasına sebep olabilir. 

Kullanabileceğiniz nazik kimyasallar mevcuttur. Alfa ve beta hidroksit asitleri (AHA’lar ve BHA’lar) içerenleri deneyebilirsiniz.

Bunlar, ölü cilt hücrelerinin çıkarılmasına yardımcı olan nazik asitlerdir. Diğer ürünlerin cilde daha iyi nüfuz etmesinin ve etkili çalışmasının önünü açmaya yardımcı olurlar.

Akne için olan BHA olan salisilik asidi duymuş olabilirsiniz. BHA’lar yağda çözünür ve gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur. 

AHA’ların ve BHA’ların, cildi UVA ve UVB ışınlarına karşı daha savunmasız hale getirebileceğini unutmayıp, dışarı çıkarken güneş kremini sürmelisiniz.

Kil Maskesi

Kil maskeleri, cildin fazla yağdan kurtulmasına yardımcı olur ve tıkanmış gözeneklerdeki kiri gevşetmeye ve hatta gidermeye yardımcı olabilir. 

Kil gözeneğe girer ve yavaş yavaş kiri ve yağı temizleyebilir.

Kömür Maskeleri

Kömür maskeleri harika bir temizleyicidir. Kiri çıkarmaya yardımcı olmak için gözeneklerin derinliklerinde çalışır.

Salisilik Asit 

Salisilik asitler, burun üstündeki siyah noktaların çözümlemeye kavuşmasına yardımcı olabilir. 

Ancak vücudunuzun her yerinde kullanmak zehirlenmelere neden olabilmektedir. Buna bağlı olarak ürünleri aşırı kullanmaktan kaçınmalıyız. 

Akne ile savaşmak için yaratılmış olsalar bile aynı anda çok fazla ürün denemek cildinizi bozabilir. Bu da burundaki siyah noktaları şiddetlendirebilir.

Bir veya iki ürünle devam edip, nemlendirici kullanmayı unutmamalıyız. Çünkü çok kuru cilt aşırı yağ üreterek siyah noktaları artırabilir.

Burundaki Siyah Noktanın Oluşmaması İçin Kaçınılması Gerekenler

Burundaki siyah nokta görünümünü kendi başınıza, bir profesyonel  yardımı almadan sıkmaya, patlatmaya veya çıkarmaya çalışmak yanlıştır. 

Bu kızarıklık, tahriş veya kalıcı yara izine neden olabilir. Bu nedenle burun üstündeki siyah noktalardan kendi başınıza sıkarak kurtulmak yerine mutlaka bir profesyonelden yardım almalısınız.

Ya da yazımızda bahsettiğimiz burundaki siyah nokta görünümü nasıl geçer, sorusunun yöntemlerinden yararlanıp kurtulmaya çalışabilirsiniz.

Tavsiye İçerik: Kulak İçi Siyah Noktalar Nasıl Temizlenir?

Sıkça Sorulan Sorular:
Siyah Noktaları Sıkmak Doğru Mu?

Siyah noktalarınızı sıkmak iltihaplanmaya ve yara izine sebep olabileceğinden kesinlikle sıkılmaktan kaçınılmalıdır.

Burnumda Neden Daha Fazla Siyah Nokta Oluşuyor?

Burun, yüzün diğer kısımlarına göre kıyasla daha fazla yağ bezine sahip olduğundan dolayı daha hızlı bir şekilde gözeneklerin tıkanmasına sebep olur. Bu durum burundaki siyah nokta oluşumunu arttırır.

Burundaki siyah nokta görünümü nasıl geçer? başlıklı yazımızı beğendiyseniz ve bu konuda bilgilendiğinizi düşünüyorsanız yorum yapmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir