Güneş lekeleri çok yaygın görülen bir cilt problemi durumudur. Özellikle yaz mevsiminde güneşte korumasız kalmaktan ortaya çıkar. 

Güneş lekeleri herkeste olabilir ancak açık tenli ve 40 yaşından büyük kişilerde daha fazla yaygındır.

Gerçek güneş lekeleri zararsız olup tedavi edilebilmesi mümkündür. Güneş lekeleri nasıl yok edilir? Sorusunu sizde merak ediyorsanız yazımızdan faydalanıp okumaya devam edebilirsiniz.

Güneş Lekesi Nedir?

Güneş lekesi nedir? Sorusu özellikle yaz aylarında çokça merak ediklen sorulardan birisidir. Güneş lekesi, cildin aşırı güneşe maruz kalmasından sonra yapısında oluşan renk değişimleri durumudur.

Güneşe maruz kaldıktan sonra ciltte gelişen düz kahverengi lekelere denir.

Şekil ve boyut olarak değişirler ve genellikle vücudunuzun yüzünüz, omuzlarınız, kollarınız ve ellerinizin arkası gibi güneşe en çok maruz kalan bölgelerinde ortaya çıkarlar.

Güneş Lekesi Neden Olur?

Güneş lekeleri birçok nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Bunları aşağıda sıralayalım:

  • UV ışınlarına fazla maruz kalma
  • Kozmetik uygulamalar
  • İlaçlar
  • Gebelik
  • Guatr hastalığı gibi hormonal nedenlerde güneş lekesinin oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Güneş Lekeleri Nasıl Yok Edilir?

Güneş lekelerinin görünümünü yok edecek veya azaltabilecek hem evde hem de profesyonel yardım alarak geçirme yöntemleri mevcuttur.

Aşağıdakiler, güneş lekelerinin solmasına veya yok olmasına yardımcı olacak bazı ev tedavileridir:

  • Aloe Vera
  • C Vitamini
  • E Vitamini
  • Elma Sirkesi
  • Limon Suyu
  • Bal
  • Yeşil Çay
  • Süt
  • Patates
Aloe Vera

Çalışmalar doğrultusunda aloe vera bitkilerinde bulunan aktif bileşikler olan aloesin ve aloinin güneş lekelerini hafifletmede yardımcı olmaktadır.

C Vitamini

Bu doğal antioksidanın cildinizdeki güneş lekelerini geçirmede çeşitli faydaları vardır. Cildinizi UVA ve UVB ışınlarından korur, kollajen üretimini destekler ve koyu lekeleri aydınlatmada etkili olur.

E Vitamini 

E vitamini güneş hasarına karşı bir koruma sağlar. E vitamini takviyesi ile C vitamini birlikte alındığında cildinizin sağlığı iyileşebilir. Ayrıca güneş lekelerini ve güneş hasarını hafifletmeye yardımcı olur. 

Elma Sirkesi

Elma sirkesinde bulunan asetik asit, cilt pigmentasyonunda ki lekeleri hafifletmeye ve cildinizin genel görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Limon Suyu

Limon suyu uzun yıllardır saçları ve cildi aydınlatmada kullanılmaktadır. Aynı zamanda cilt aydınlatıcı kremlerde yaygın bir bileşendir. 

Ancak limon suyu asidiktir ve cildi tahriş edip kurumaya sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple kullanımına dikkat edilmelidir.

Bal

Antioksidanlarla dolu olan bal, yıllardır cilt ürünlerinde kullanılmaktadır. Yeni hücre büyümesine teşvik ettiği gibi uygulandığında da güneş lekelerinin solmasına yardımcı olmaktadır.

Yeşil Çay

Yeşil çay antioksidan özelliğine sahip bir bitki olup cilt bakımında da kullanılmaktadır. Özellikle güneş lekelerinde oldukça etkilidir. 

Ortalama 5 dakika demledikten sonra bir pamuk yardımıyla güneş lekelerine uygulayabilirsiniz. 

Süt

Süt laktik asit bakımından zengin olduğu için güneş lekelerini geçirmede etkilidir. Özellikle ekşi sütün cilt renginin solmasını tedavi etmede etkili olduğu söylenmektedir.

Sütü pamukla güneş lekelerinin olduğu bölgeye sürüp 15 dakika bekletin. Daha sonra yıkayabilirsiniz.

Patates

Doğal peeling etkisi sayılan patates, cildi ölü hücrelerden arındırıp güneş lekelerinin açılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda patates nemlendirici işlevi görmektedir.

Bir dilim patatesi güneş lekesinin üzerinde birkaç dakika gezdirin. 10-15 dakika beklettikten sonra soğuk suyla durulayabilirsiniz.

Güneş Lekelerinin Uzmanlar Tarafından Tedavisi

Güneş lekelerini geçirebilen veya görünümlerini önemli ölçüde azaltabilen birkaç profesyonel tedavi de mevcuttur. Bu tedavilerin tümü bir cilt bakımı uzmanı tarafından yapılmalıdır.

  • Lazer Yüzey Yenileme
  • Kimyasal Peeling

Lazer Yüzey Yenileme

Lazerle cilt yenileme sırasında, güneşten zarar görmüş cildi katman katman ortadan kaldırarak ışık vermek için çubuk benzeri bir cihaz kullanılır.

Yüzde lazer yenileme, ne kadar çok güneş lekesinin olduğuna bağlı olarak 30 dakikadan iki saate kadar sürebilir. İyileşme 10-20 gün arasında olur.

Lazer uygulamasını sonbahar veya kış aylarında tercih etmelisiniz. Bu tedavi yöntemi cildinizi daha hassas bir hale getireceği için cildinizi iyi korumadığınız halde güneş lekesi oluşumunu arttırabilir.

Kimyasal Peeling

Bu yöntem cilde bir asit solüsyonu uygulanmasını içerir. Bunun sonunda cilt soyularak yeni cilde yer açmış olur. 

Kimyasal peeling ağrılı olabilir ve birkaç dakika süren bir yanma hissine neden olabilir.

Bu işlemden sonra cildinizi korumaya özen göstermelisiniz.

Güneş Lekelerinin Riskleri

Güneş lekeleri zararsızdır ve sağlığınız için herhangi bir risk oluşturmaz.

Güneş lekesi tedavileri genellikle güvenlidir, ancak herhangi bir tıbbi tedavide prosedürde olduğu gibi her zaman bir miktar risk vardır. Herhangi bir ev tedavisini kullanmadan önce daima doktorla konuşmalısınız.

Cildinizde sizi endişelendiren herhangi bir nokta varsa özellikle de görünümü değişmiş ise doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin.

Güneş Lekeleri Nasıl Önlenir?

UVA ve UVB ışınlarına maruz kalma süresini sınırlandırarak yüzünüzdeki güneş lekelerini önleyebilirsiniz. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  • Sabah 10 ile akşam 3 arasında güneşten kaçınmak
  • Dışarı çıkmadan önce güneş koruyucu uygulamak ve her iki saatte bir yenilemek 
  • Güneş kremi içeren makyaj ürünlerini seçmek
  • Cildinizi giysi ve şapkalarla örtmek
  • Lekeye eğilimli ciltler için özel olarak üretilen güneş kremi sürmek

Tavsiye İçerik: Kızarmadan Bronzlaşmak İçin Ne Yapmalıyım?

Sıkça Sorulan Sorular:
Güneş Lekelerinden Kurtulmak Mümkün Mü?

Güneş lekelerine kesin olarak bir çözüm yoktur. Etkili bir tedaviyle azalıp, belli belirsiz olsalar da eğer cildinizi güneşten korumaya özen göstermezseniz geri gelebilirler.

Güneş Lekelerine Hangi Sabun İyi Gelir?

Güneş lekelerini azaltmak için özellikle havuç sabununun iyi geldiği söylenmektedir. Havuç sabunu ayrıca çiller içinde etkilidir.

Aynı zamanda bıttım sabunu da güneş lekeleri için koruyucudur. Düzenli kullanımında güneş lekelerinin azaldığını fark edeceksiniz.

Yüzdeki Güneş Lekelerine Hangi Yağ İyi Gelir?

Limon yağı, ıtır yağı, gül yağı, bergamot yağı, kantaron yağı ve bunun yanında gül suyu toniği güneş lekelerini önlemede yardımcı olur.

Özellikle kantaron yağı güneş yanıklarında bile etkilidir. Ciltteki kızarıklığı azaltıp, düzenli kullanımında ise tamamen yok edebilir. Aynı zamanda sivilce lekelerinin temizlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Günün Hangi Zamanında Güneş Daha Zararsızdır?

Güneş sabah 10’dan önce, akşam da 17.00’den sonra daha az zararlıdır. Fakat bu saat aralıklarında da mutlaka güneş koruyucunuzu sürmelisiniz.

Güneş lekeleri nasıl yok edilir? ile ilgili yazımızı faydalı bulduysanız diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz. Daha fazlası için lütfen yorum yapmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir