Koltuk altlarının kokması, çoğu insanın uğraştığı bir sorun olsa da, sizi utandırabilir. Teriniz cildinizdeki bakterilerle temas ettiğinde koltuk altları kokabilmektedir. Bazı uygulamalar bu kokunun azalmasına yardımcı olabilir.
Koltuk altı kokusunu en aza indirmeye ve önlemeye yardımcı olacak adımları öğrenmek için koltuk altı ter kokusu nasıl önlenir? Adlı makalemizden yararlanabilirsiniz.
Makale İçeriği
Koltuk Altı Kokusu Neden Olur?
Vücudunuz ter bezleriyle kaplıdır çünkü terleme, serinlememize yardımcı olan temel bir işlevdir.
İki ana ter bezi türü vardır: Ekrin ve apokrin:
Ekrin Bezleri
Bunlar vücudunuzun çoğunu kaplar ve doğrudan cilt yüzeyine açılır. Vücudunuz ısındığında, ekrin bezleri vücudunuzu soğutan teri salgılar.
Cildinizdeki bakteriler onu parçalamaya başlayana kadar tipik olarak kokusuzdur.
Tükettiğiniz bazı yiyecek ve içeceklerin yanı sıra bazı ilaç türleri de ekrin bezinin ter kokusu vermesine neden olabilir.
Apokrin Bezleri
Bunlar kasık ve koltuk altı gibi çok fazla kıl kökü içeren bölgelerde oluşur.
Apokrin bezleri cilt yüzeyine açılmak yerine kıl folikülüne boşalır ve daha sonra yüzeye açılır.
Apokrin bezleri öncelikle stres altında çalışır ve kokusuz bir sıvı salgılar. Bu sıvı cildinizdeki bakterilerle temas ettiğinde koku oluşmaya başlar.
Bu bezler ergenliğe kadar çalışmaya başlamaz, bu yüzden insanlar vücut kokusunu genellikle bu dönemde fark etmeye başlar.
Terlemek normal olsa da, bazı insanlar normalden daha fazla terler. Bu duruma hiperhidroz denir. Hiperhidrozlu kişiler, özellikle elleri, ayakları ve koltuk altları aşırı derecede terler.
Doktorunuz bu duruma sahip olabileceğinizi düşünürse, tanıyı doğrulamak ve tedavi sağlamak için testleri tamamlayabilir.
Koltuk Altı Kokusu Nasıl Önlenir?
Koltuk altlarının kokusunun nasıl önlenebileceği, vücut kokusunun ciddiyetine ve altında yatan nedenlere bağlıdır. Koku, etkisiz hijyen veya doğru ürünlerin kullanılmaması nedeniyle mevcut olabilir veya altta yatan tedavi gerektiren bir tıbbi durum olabilir.
Günlük duşunuzdan sonra bir ter önleyici kullanmak koltuk altı kokusunu gidermeye yardımcı olabilir. Bazen hangisinin sizin için en uygun olduğunu görmek için farklı türleri denemeniz gerekir.
Antiperspirantlar, teri serbest bırakan gözenekleri geçici olarak bloke ederek üretilen ter miktarını azaltmaya yardımcı olur. Cildinizin yüzeyine daha az ter geldiği için daha az koku oluşur
Deodorantlar terin kokmasını engeller ama terin kendisi durdurmaz. Bu ürünler genellikle alkol bazlıdır ve cildinizi asidik hale getirir. Bu kokuya neden olan bakterilerin oluşmasını engeller.
Koltuk Altı Ter Kokusu Nasıl Önlenir?
Koltuk altı ter kokusunun ilk etapta oluşmasını engellemek için bazı önlemler alabilirsiniz. Bu yöntemleri aşağıda sıralayalım.
- Sabunla günlük duş almak
- Spor gibi yorucu aktivitelerden sonra düzenli olarak duş almak
- Pamuk, keten ve nem emici karışımlar gibi bol, nefes alabilen kumaşlar giymek. Bu özellikle çok terliyorsanız önemlidir.
- Koltuk altlarını tıraş etmek veya ağdalama yapmak
- Stresi azaltmak, stres tepkisi ter bezlerinin daha hızlı ter üretmesine neden olabilmektedir
- Terleyen kıyafetlerinizle durmanız koltuk altı ter kokusunu tetikleyebilir. Bu yüzden çok terlediğinizde kıyafetlerinizi değiştirmelisiniz.
Ne Zaman Doktora Görünmeliyiz?
Birden fazla türde deodorant veya ter önleyici kullandıysanız ve hiçbir şey koltuk altı kokusunu azaltmaya yardımcı olmuyorsa, doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Doktorunuz daha güçlü spreyler verebilir veya botox enjeksiyonları önerebilir.
Koltuk Altı Ter Kokusu İçin Doğal Yöntemler
Koltuk altı ter kokusu için evde de yapabileceğimiz doğal çözüm yolları mevcuttur. Bu çözüm yollarını aşağıda sizler için sıraladık.
- Karbonat
- Sirke
- Limon
- Çay Ağacı Yağı
- Bebek Pudrası
- Biberiye Yağı
Karbonat
Karbonat koltuk altı ter kokusunu önlemede oldukça yardımcı olabilecek içeriğe sahiptir. Karbonatı koltuk altınıza sürdüğünüzde kötü kokuyu oluşturan bakteriler işlev görmemeye başlamaktadır.
Sirke
Karbonatla benzer bir işlevi olan sirkeyi de koltuk altı ter kokusunu önlemede kullanabilirsiniz.
Bir miktar elma sirkesiyle suyu karıştırdıktan sonra terlemenin olduğu kısma uygulayabilirsiniz. Sirke, bakteri üretimini engellediği için kötü kokunun oluşmasını önler.
Limon
Limon ph dengeleyici bir özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde terlemenin yarattığı kötü kokunun önüne geçmiş olur.
Antibakteriyel yapısıyla koltuk altındaki kötü kokuya sebep olan bakterilerin etkisiz hale gelmesini sağlar.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı koltuk altı ter kokusunu önlemede oldukça etkilidir. Bir fincan suya iki damla kadar çay ağacı yağı ekleyip iyice karıştırdıktan sonra koltuk altlarınıza uygulayabilirsiniz.
Bebek Pudrası
Bebek pudrasının hafif bir kokusu vardır. Bu koku koltuk altlarındaki ter kokusunu bastırmanızı sağlayabilir.
Biberiye Yağı
Biberiye bakteri nedenli kokuları önlemede de kullanılmaktadır. Biberiye yağını doğrudan koltuk altlarınıza uygulayabilirsiniz
Bir bardak suya 5-10 damla biberiye yağı koyup iyice karıştırın ve koltuk altlarınıza uygulayın.
Tavsiye İçerik: Deodorant Koltuk Altını Neden Yakar?
Sıkça Sorulan Sorular:
Ağır Ter Kokusu Nasıl Giderilir?
Ağır ter kokusunu önlemek için bazı dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bu durumlardan aşağıda bahsedelim.
- Düzenli banyo yapın.
- Bol su tüketip, yediğiniz besinlere dikkat edin.
- Düzenli ağda, tıraş uygulaması yapın.
- Kıyafet seçimine dikkat edip, deodorant kullanın.
Neden Çok Ter Kokuyorum?
Terinizde kötü koku oluşması oradaki bakterilerden kaynaklanmaktadır. Bu bakteriler zararlı değillerdir. Bakteriler ter sıvısından beslenerek atıklar ortaya çıkarmaktadır. Bu atıklar kötü ter kokusuna sebebiyet verir.
Ter Kokusuna Hangi Sabun İyi Gelir?
Ter kokusuna en iyi gelen ve en çok tercih edilen sabun tuz sabunudur. Özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla sık sık tercih edilmektedir.
Koltuk altı ter kokusu neden olur? Koltuk Altı ter kokusu nasıl önlenir? Adlı sorularınıza yanıt bulmaya çalıştık. Yazımızdan faydalandıysanız yorum yapmayı unutmayın.